Социални работници проведоха едночасова предупредителна стачка в Стара Загора

Протестът продължи от 10 до 11 часа. Той бе организиран от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа". "Няма да търпим" и "Няма да мълчим" скандираха протестиращите, като носеха знамена, плакати и протестни лентички.

 12.12.2023 11:16
Социални работници проведоха едночасова предупредителна стачка в Стара Загора

Работещи в Дирекция "Социално подпомагане" в Стара Загора проведоха едночасова предупредителна стачка. Те напуснаха работните си места и излязоха пред сградата на дирекцията.

Протестът продължи от 10 до 11 часа. Той бе организиран от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа".  "Няма да търпим" и "Няма да мълчим" скандираха протестиращите,  като носеха знамена, плакати и протестни лентички. Сред тях бяха и регионалните лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа" Галина Кирчева и Михаил Михайлов.
 

 

Социалните работници настояват за 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година; Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП; Актуализация размера на средствата за представително работно облекло; Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

Протестът се проведе в цялата страна. 

Сред стачкуващите бе и Десислава Боянова. Тя е с 21 години трудов стаж. От 2020 година взим 1300 лв заплата, преди това месечното й възнаграждение е било около 700 лева.  Майка е на две деца. Сподели, че семейния бюджет се крепи на заплатата на съпруга й. "Най-трудно се работи на гише, тъй като хората идват с различни настроения и проблеми, почти всеки ден има и агресивни. Работим със страшно много закони, изискват се разлимни умения", разказа още пред stz24. com Десислава.

Според наблюденията на Ваня Ботева, председел на структурата на КНСБ в дирекцията, много млади хора напускат, след като не са доволни от заплатата си. "Едно от исканията ни е свързано с месечните възнаграждения. Настояваме за 30% увеличение, тъй като това, което е заложено, отдавна е изядено от инфлацията", подчерта тя.

"Миналата година внесохме тези искания в Агенция Социално подпомагане, но нямахме отговор. През октомври отново настояхме да се ипълнят. Това е предупредителна стачка, ако не се изпълнят исканията, ще преминем към ефективна", категорична бе Дарина Ганева, председател на синдикална секция и секретар на ФСО "Подкрепа".

Автор: Светла Тенева


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | сградата | дирекцията | проведоха | социални работници | ефективна стачка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори