Стара Загора пази спомени за Юрий Гагарин

Посещението на Гагарин в града на липите е запечатано в ценни снимки. На 26 май 1961 година космонавтът преминава през Стара Загора на път за паметника на Шипка. Посрещането на Юрий Гагарин е на летището в Стара Загора.

 12.04.2021 11:56
Стара Загора пази спомени за Юрий Гагарин

Снимков материал за Гагарин от години се съхранява в Астрономическата обсерватория "Юрий Гагарин" в Стара Загора. Ако я посетите и днес - в Международния ден на авиацията, старите фотоси ще ви разкажат много.  Точно преди 60 години, на 12 април, Гагарин стана първият човек полетял в космоса.

Посещението на Гагарин в града на липите е запечатано в ценни снимки. На 26 май 1961 година космонавтът преминава през Стара Загора на път за паметника на Шипка. Посрещането на Юрий Гагарин е на летището в Стара Загора.

Снимки с Гагарин има и в постоянната експозиция Музей на космонавтиката. Т.нар. музей е открит през април 2014 г. Самата обсерватория отваря врати на 26 февруари 1961 година – годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя, затова Юрий Гагарин става неин патрон.

На Народната астрономическа обсерватория в Стара Загора е присъдено държавно отличие медал на името на Кирил и Методий І степен и Плакет на Софийския университет “Климент Охридски” за най-съществен принос в откриването и насочването на младите хора към физиката, астрономията и науката.

В Стара Загора всички очакват откриването на Планетариум. Надеждите са това да се случи до края на тази година.

Звездният проектор вече се намира в Обсерваторията.  Апаратът е американски модел. Поставен е временно в Музея на космонавтиката. В момента се изработва купола, на който ще бъде монтиран звездния проектор, разказа за stz24.com Мирослав Костов, астроном в Обсерваторията.

Предстои ремонт и на залата, където ще се намира новата придобивка на Обсерваторията.

Звездният проектор е закупен със средства, отпуснати от Министерство на образованието в размер на 150 хил. лв. Както вече е известно, за каузата се проведе кампания на Лайънс клуб и Обществен дарителски фонд Стара Загора. Дарителска кампания организира на своя рожден ден и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

Обсерваторията в Стара Загора е открита на 26 февруари 1961 година. От самото си основаване в нея се се провеждат курсове за астрономи любители, на които те получават теоретична подготовка на наблюдатели на небесни обекти и явления. От 1978 до 1994 г. функционира звездната зала към обсерваторията, която е оборудвана с уред планетариум за демонстрация на звездното небе. Намира се в сградата на сегашната Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан".

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | обсерватория | залата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори