Стоян от Стара Загора мечтае отново да кара мотор и да ходи за риба

Младият старозагорец е диагностициран с Болест на двигателния неврон (Латерална Амиотрофична Склероза). Семейството и до ден-днешен не знае как е дошла нелечимата и рядка болест.

 05.03.2021 12:42
Стоян от Стара Загора мечтае отново да кара мотор и да ходи за риба

В дома на Стоян Миланов от Стара Загора е изключително приятно. Апартаментът се намира в квартал "Зора", а домашният любимец Ричи веднага пристига, щом чуе звънеца на входната врата.

Ако можеше да ходи, щеше да я отвори самият Стоян, но той е в инвалидна количка от миналия август. Младият старозагорец е диагностициран с Болест на двигателния неврон (Латерална Амиотрофична Склероза). Семейството и до ден-днешен не знае как е дошла нелечимата и рядка болест.

"През 2018 година през лятото си изгори крака на мотора, стъпваше на пръсти, замяташе левия крак, бяха започнали да му треперят бицепсите. Като отмина болката с крака, започна да се спъва, нямаше сила за нищо. Отидохме на невролог, лекарят се усъмни за множествена склероза, но се оказа друго", разказва майката на Стоян Пенка.

Тя му е личен асистент, работи и в частно предприятие на четири часа, за да допълва семейния бюджет. Лекарството и витамините, които пие младият мъж, струват месечно около 170 лв. Медикаментът не се покрива от Здравната каса. Бащата на Стоян - Веселин е пенсионер, но и той работи.

До момента 36-годишният старозагорец е изминал пътя на физиотерапия и рехабилитация, но ефект за подобряване на състоянието му няма. Процентът в ТЕЛК решението е категоричен.

Лекуващият лекар на Стоян е д-р Васил Тодоров от болница "Св. Наум" в столицата, семейството е изключително доволно от отношението и подкрепата, които среща.

Капка надежда е лекарството Radicut, което се произвежда в Япония. Лечението с него трае 6 месеца и възлиза на стойност 25 000 лева. Стоян се обръща за помощ към Министерството на здравеопазването и НЗОК, но и от двете места получава отговор, че не може да бъде подпомогнат, тъй като заболяването не е в списъка на тези, които подлежат на финансова подкрепа.

43% процента от българите, които са го използвали, твърдят, че им е помогнало да проходят, а тази е най-голямата мечта на младия мъж - отново да върви, да се подобри здравословното му състояние и да прави всичко онова, което му е носело радост преди болестта - да кара мотор и да хваща риба с приятели.

Сумата, нужна за японското лекарство, което ще се прилага под формата на инжекции, е непосилна за родителите на старозагореца и те се обръщат за помощ към хората с добри сърца. До момента са събрани над 10 000 лв.

Приятелите на Стоян са тези, които не са го забравили до сега. Количката, която използва, е закупена от тях. Помагат финансово и братовчедите. Освен средствата за новото лекарство са необходими и други за закупуване на специална платформа. 

За да излезе навън с количката и с помощта на придружител, мъжът използва саморъчноизработена платформа, която не е много удобна.

"Нужни са 6000 лв и има фирма, която ще изработи подходяща, но ние нямаме средства нито за лечението, нито за платформата", споделя майката.

С още една трудност ще се сблъска семейството, ако се съберат средства и започне лечението. Трябва да се намери лекар или друг медицински специалист, за да поставя лекарството (то е специфично и се влива чрез система). Първите 2 инжекции са най-важни, защото трябва да се тества организма няма ли да доведат до странични ефекти. Курсът на лечение е 14-дневен.

Средствата за Стоян се събират в сметка на приятелката му - Галина Ангелова Троева.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи по следните начини: паричен превод на Galina Angelova Troeva - БАНКА ДСК-АД, IBAN: BG88STSA93000027739051 и плащане чрез PayPal - email: stoen4o_84@abv.bg

За контакт с майка му Пенка Миланова предоставяме телефон 0878576101.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | лечение | Стоян | Миланов | сметка

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори