С книжна борса, концерт и водосвет започна новата академична година в Тракийския университет

Специализираната книжна борса бе под мотото "Науката е в ръцете ни", като събраните средства от продажбата на помагала и учебници ще бъдат предоставени на СУ "Никола Вапцаров" и на пострадалите от наводненията в Царево. Инициатори са Академичният информационен център и библиотеката при университета. Имаше възможност и за предоставяне на средства в две кутии за дарения.

 11.09.2023 12:01
С книжна борса, концерт и водосвет започна новата академична година в Тракийския университет

С книжна борса, празничен концерт, водосвет и официална церемония бе даден старт на новата учебна година в Тракийския университет.

Специализираната книжна борса бе под мотото "Науката е в ръцете ни", като събраните средства от продажбата на помагала и учебници ще бъдат предоставени на СУ "Никола Вапцаров" и на пострадалите от наводненията в Царево. Инициатори са Академичният информационен център и библиотеката при университета. Имаше възможност и за предоставяне на средства в две кутии за дарения.

 

Празничен концерт огласи в 10 часа Форума на Тракийския университет.

Началото на официалната част бе дадено 30 минути по-късно.

Тя започна с посрещане на знамената на Република България и на Тракийския университет. Последва химнът на РБ и на старозагорската Алма матер и представяне на академичното ръководство.

Тържествен водосвет за мирна, благодатна и спорна нова учебна година отслужи старозагорският митрополит Киприан. "Учете се, защото това е важно за всички ни! Защото само човекът, който знае, той ще може да просперира, човекът, който е натрупал опит в младежките години, той ще придобие мъдрост в старите години. Прекрасният Соломон това казва, затова обични студенти, бъдете внимателни и дерзайте в учението, за да имате мир и благодат при вашето завършване и успехи във вашия живот! ", с тези думи владиката се обърна към студентите. 

Ректорът проф. д-р Добри Ярков отправи поздрав за първия учебен ден и благодари на студентите за избора им. 

"Добре дошли в голямото семейство на Тракийски университет - 10 000 студенти от 56 държави, не сте сбъркали във вашия избор, тъй като Тракийският университет е един от лидерите във висшето образование в България, с над 250 специалности, с много висок рейтинг и репутация и европейска акредитация на някои от факултетите", посочи проф. д-р Добри Ярков.

"За мен е голяма чест да бъда кмет на град, в който се намира един такъв университет като Тракийския и в който се обучават такива прекрасни студенти. Защото през годините се доказа като място с чудесни преподаватели, а сега вече и с прекрасна база. Искам да поздравя специално ректора, затова че въпреки трудностите, които имаше през тези години, той успя да се справи с основната задача - да изгради тази база. Преди месец бях при вас и видях каква библиотека е направена, наистина в европейски стил, така че имате прекрасни условия да се обучавате, имате чудесни преподаватели, млади сте, пожелавам ви да сте живи и здрави, да станете пълноценни граждани на България и да я движите напред, където й е мястото!", каза кметът Живко Тодоров.

Успешна нова академична година пожелаха и областният управител Ива Радева, посланикът на Монголия Лхагвасурен Саянаа и председателят на Съвета на настоятелите проф. Иван Станков.

Преподаватели и студенти получиха редица поздравителни адреси, сред които и от президента Румен Радев. Те ще бъдат публикувани на сайта на университета. 

По време на тържественото откриване на новата академична година приветствие отправи и Костадин Тошев, председател на Студенски съвет, който е петокурсник в специалност "Медицина". 

Ключът на знанието бе предаден на първокурсниците Михаела Славова от Аграрен факултет - първата кандидат-студентка подала документи в Тракийски университет,  Никол Иванова - приета с най-висок бал в специалост "Ветеринарна медицина", и Лора Китипова - виден спортист с множество победи и медали в сферата на волейбола.

Домакините отправиха покана желаещите да посетят интересни места, с които се гордее Тракийският университет -  Музей на коня и конния спорт, Музейна сбирка на ветеринарно дело, Музей на аграрното образование и Анатомичен музей към катедра "Ветеринарна анатомия".

Автор: Светла ТеневаАко материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери година | университет | Тракийския | борса | специализирана | Царево | нова академична година | книжна | Науката е в ръцете ни | СУ "Никола Вапцаров"

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори