Д-р Камелия Харачерова: Туберкулозата не бива да се подценява

Няма драстична разлика в новооткритите случа в сравнение с предходни години, отбеляза тя. Притеснително е, обаче, че има скрита заболеваемост и че хората не търсят на време медицинска помощ. Заболяването се диагностицира понякога трудно.

 19.01.2023 14:27
Д-р Камелия Харачерова: Туберкулозата не бива да се подценява

Между 45-50 човека годишно са болните от туберкулоза в област Стара Загора, отчете пред журналисти управителят на Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Камерия Харачерова.

Няма драстична разлика в новооткритите случаи в сравнение с предходни години, отбеляза тя. Притеснително е, обаче, че има скрита заболеваемост и че хората не търсят на време медицинска помощ. Заболяването се диагностицира понякога трудно.

"Разрушена е структурата на активно търсене на туберкулозата, което се финансираше преди сериозно от министерството на здравеопазването. Туберкулозно болните пристигат при нас в стадий и ситуация, която е тежка. И до днес имаме смъртни случаи. Това се дължи на лошата превенция и на липсата на активно издирване на хората, които страдат от това заболяване", обясни пулмологът.

По думите на д-р Харачерова, в днешно време не е вярно твърдението, че боледуват хора с по-нисък стандарт на живот. Има и медици, които се разболяват, млади хора с престижни професии, активно работещи.

Най-общо признаците на заболяването са кашлица, отслабване на тегло, поддържане на температура, общо неразположение и изпотяване. 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | човека | болни | туберкулоза | активно | драстична разлика | новооткритите случаи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Марияна Петрова 19.01.2023 16:32

Поздравления за д-р Харачерова. Голям професионалист.


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори