Уютно общежитие към ПГКНМА "Проф. Минко Балкански" в Стара Загора отвори официално врати

Осмокласничката е от София. Приета е в паралелка "Програмиране на изкуствен интелект". Първоначално е живеела при свои близки в града на липите, но вече е в стая № 3. Споделя помещението с плюшените играчки, компютрите и с още едно момиче - Наталия.

 22.01.2024 12:42
Уютно общежитие към ПГКНМА "Проф. Минко Балкански" в Стара Загора отвори официално врати

Това е Цветана Обесникова от 8 "б" клас. Тя е едно от момичетата, които живеят в новото общежитие към Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански" в Стара Загора, което отвори врати тържествено днес.

Осмокласничката е от София. Приета е в паралелка "Програмиране на изкуствен интелект". Първоначално е живеела при свои близки в града на липите, но вече е в стая № 3. Споделя помещението с плюшените играчки, компютрите и с още едно момиче - Наталия.

Ако можеше да възложи на изкуствения интелект да мебелира стаята, тя нямаше да изглежда кой знае колко различно, смята ученичката. 

"Всичко е много удобно и приятно, все едно, че си си в твоя дом", признава Цветана пред репортер на stz24.com, малко след като благодари публично за възможността да ползва общежитието от името на останалите ученици, които са се нанесли в сградата. 

За да е толкова добре съчетано обучението и пребиваването на децата, които са част от най-новата гимназия в града на липите, Община Стара Загора изминава дълъг път.

"Редно е да отбележа, че с откриването на общежитието, Община Стара Загора и усилията на кмета Живко Тодоров и МОН идеята бе да се затвори цикълът и да имаме един нов вид образователна институция - когато имаме общежитие, мултифункционална зала с над 180 места, зона за хранене, модерно обзаведени битови помещения, в които учениците да имат удобства", посочи ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова при откриването. "С този завършен цикъл на училище, обжещитие, дворно пространство, паркове, спортни площадки, това наистина е един нов вид образователна институция, отговаряща на всички европейски стандарти", допълни зам.-кметът.

Как Стара Загора да се превърне в град на развитие на информационните технологии, който да създава работни места и младите хора да остават в него, припомни Красимир Вълчев, народен представител в 49 НС и председател на комисията по образование и наука. 

"За мен е особена радост да видя завършека на този проект. Знам какъв беше замисълът преди шест години, когато заедно с кмета Живко Тодоров и зам.-кмета Иванка Сотирова обсъждахме какво можем да направим за това Стара Загора да бъде център на развитието на информационните технологии.  Убеден съм, че със създаването на това училище, ние създаваме предпоставки за развитие на тези технологии. С развитието на училището и със специалностите по информационни технологии в ТрУ, ние създаваме основните предпоставки Стара Загора да бъде един от трите най-развити града в тази посока" , подчерта Вълчев.

Професионалната гимназия бе открита през 2020 година. Година по-късно тя вече е със статут на иновативно училище. Сега в нея се обучават 261 ученици в 10 паралелки. 

Общежитието е построено по програма на МОН, финансирането е на стойност над 4 милиона  лева. То е разположено в северозападната част на двора на учебното заведение. Създадени са и условия за деца в неравностойно положение. За тях ще се грижат възпитатели на смени. Изграждането на общежитието е поредна крачка към подобряване на образователната среда в Стара Загора.

Сградата е пететажна със сутерен, като на всеки етаж има седем жилищни помещения със собствени санитарни възли, с капацитет за настаняване на 60 деца. Има още обслужващи помещения за нуждите на ползвателите и персонала. Всички те са с достъпна и комфортна среда.

В северната част на имота са обособени още спортни игрища и фитнес площадка. Към съществуващите зелени площи са добавени нови. По протежение на оградите са разположени широколистни дървета и жив плет, монтирана е и паркова мебел. Изградена е трибуна с дървени пейки за провеждане на занятия на открито. 

Общежитието бе открито с музикален поздрав и тържествен водосвет. Сред гостите на тържеството бяха зам.-областният управител Теодора Нончева, председателят на ОбС Ивета Лазарова,  зам.-кметовете Радостин Танев, Павлина Делчева, арх. Мартин Паскалев, началникът на РУО Милена Йолдова, доц. д-р Емил Славов, зам.-ректор на ТрУ, Иванка Сотирова  - обществен посредник на община Стара Загора, Яна Ковачева - председател на фондация "Миньо Балкански", директори на училища, общински съветници и др.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | открито | Цветана | уютно общежитие | отвори официално врати | ПГМНКА "Проф. Минко Балкански" | едно от момичетата | които живеят | Програмиране на изкуствен интелект

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори