Откриха 16 сачми в тялото на царски орел

Царският орел е приет в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Птицата е намерена, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. Била е маркирана през това лято в гнездо в района на Елхово.

 22.09.2021 15:17
Откриха 16 сачми в тялото на царски орел

Млад царски орел е с опасност за живота, след като е бил прострелян с ловно оръжие. Птицата е открита в нива, близо до Ямбол. Според експертите орелът е жертва на бракониери. Лявото му крило е счупено, а в тялото са открити 16 сачми.

Царският орел е приет в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Птицата е намерена, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. Била е маркирана през това лято в гнездо в района на Елхово. Предавателите дават възможност да се получава информация в реално време за точните географски координати на местоположението на птиците и да се следи тяхното състояние.

Според ветеринарните специалисти на Спасителния център, където птицата се лекува, състоянието й продължава да бъде критично. Сачмите са установени из цялото тяло, включително в областта на крайните прешлени на гръбнака, където могат до доведат до трайно обездвижване на орела.

Царският орел е световно застрашен вид и неговото преследване попада под разпоредбите на Наказателния кодекс, който предвижда наказание "лишаване от свобода" до пет години и глоба от 5000 до 20 хиляди лв.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери бракониери | орел | царски | сачми

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори