Стара Загора ще има обновена и модерна жп гара

В обхвата на проекта е включен ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата жп инфраструктура, с цел гарантиране на сигурността на пътниците, както и привеждане на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти в жп транспорта. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се изградят асансьори и ескалатори, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и климатизация.

 28.07.2020 14:35
Стара Загора ще има обновена и модерна жп гара

Стара Загора ще има обновена и модерна жп гара, след като днес бе даден официален старт на строителните дейности по проекта и бе направена символично първа копка. На церемонията присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, председателят на УС на НКЖИ Христо Алексиев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова и представители на изпълнителя, на надзора и други.

Генералният директор на НКЖИ пожела на изпълнителите спорна и успешна работа и заяви: „След 2 години Стара Загора ще има изцяло обновена и модерна жп гара, която ще подобри организацията и обслужването си и ще разполага с необходимите удобства и комфорт за пътниците“.

По думите на министъра на транспорта Росен Желязков проектът ще вдъхне нов живот не само на гарата, но и на целия район. 

"Стара Загора си няма пристанище, обикновено животът се заражда около пристанища и гари, но е сигурно, че този проект ще даде ново усещане за модерност за града и за удобство на пътуващите, които тръгвайки от София за Бургас ще преминават през обновените гари, чийто проекти вече се изпълняват. Видяхме ритуалното даване на разрешение за строеж и ритуалното поемане на ангажимента, че след 24 месеца вие ще се наслаждавате на откриването на обновения гаров комплекс с всички удобства", заяви министърът.

"Сградата на старозагорската гара е емблематична. Това е реално входно-изходна точка на града ни. С нейния ремонт ще се повиши и статутът на града, и качеството на обслужване на пътниците. Аз съм оптимист, че ще бъде реализиран един хубав проект, който ще бъде извършен в качествено“, каза днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров при символичната първа копка за стартиране на проекта. Той припомни, че само преди дни започна и реализацията на проекта за реновиране на Станционната градина, която е се намира в непосредствена близост до жп гарата.

Гаров комплекс Стара Загора е разположен в югозападната част на град Стара Загора, а приемното здание на гарата е проектирано и строено през 70-те години на XX в. Приемното здание на жп гара Стара Загора е влязло в експлоатация през 1982 г. и оттогава не е извършван основен ремонт.

В обхвата на проекта е включен ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата жп инфраструктура, с цел гарантиране на сигурността на пътниците, както и привеждане на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти в жп транспорта. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се изградят асансьори и ескалатори, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и климатизация. Целият сграден комплекс ще бъде достъпен за хора с намалена подвижност.

Реконструкцията на гаров комплекс Стара Загора се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., а стойността на договора за строителство на обекта е 9 726 944, 27 лв. без ДДС, с изпълнител ДЗЗД „Европейска гара – Стара Загора“, което включва фирмите: „Парсек Груп“ ЕООД, „Престиж бизнес-93“ ООД, „Бигла – III” OOД и „АТМ“ ЕООД.

Сред гостите на събитието бе един от дългогодишните служители Господин Грозев. Първият му работен ден е на 16 май 1960-та година като ръководител - движение. Най-продължително е работил като началник на жп район - 18 години. Според него е добре, че стартира проектът, тъй като има необходимост от обновяване и ремонт на гарата.

„38 години е в експлоатация, нормално е да се получат проблеми“ , казва той.

Има движение, има и произшествия“, така отговаря Грозев на въпроса дали е имало по онова време жп катастрофи. "Тогава обаче нямаше осигурителна техника, каквато има сега. Всичко се работеше на ръка благодарение на професионализма на служителите", коментира Грозев.

Тече разследване по случая с дерайлирането на влака в района на жп гара Калояновец. Инцидентът стана в неделя. В рамките на утрешния ден възстановяването на гарата ще приключи, уточни пред журналисти генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | ремонт | обновена | жп гара

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори