Шест учебни заведения са носители на титлата “Най-активно училище в България 2022”

СУ "Васил Левски" – Гълъбово, 81 СУ "Виктор Юго" - София , СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Старо Оряхово , Средно училище "Петко Рачов Славейков" – Кърджали и ДГ "Ален мак" – Харманли са носителите на титлата „Най-активно учебно заведение” на България за 2022-ра година.

 01.12.2022 20:54
 Шест учебни заведения са носители на титлата “Най-активно училище в България 2022”

Рекорден брой учебни заведения от България взеха участие в осмото издание на Деня на спорта в училище, който се проведе в края на септември. Над 700 детски градини и училища проведоха различни занимания, посветени за здравословния и активен начин на живот. 13 600 са децата, станали част от кампанията, чиито координатор за България е сдружение BG Бъди активен.

СУ "Васил Левски" – Гълъбово, 81 СУ "Виктор Юго" - София , СУ „Емилиян Станев“ - Велико Търново, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Старо Оряхово , Средно училище "Петко Рачов Славейков" – Кърджали и ДГ "Ален мак" – Харманли са носителите на титлата „Най-активно учебно заведение” на България за 2022-ра година. Призорите са организирали богата и интересна програма, като сред най-интересните, извън традиционните футбол, волейбол и баскетбол, занимания са: турнир по волейбол за учители, състезания с ролери, физзарядка, различни щафетни и подвижни игри, лекоатлетически игри, стрийт фитнес, демонстрации на карате, аеробика, стречинг, зумба, народни танци и други.

Над 100 са реализираните спортни дейности от училище СУ "Васил Левски" – Гълъбово, които печелят титлата „Посланик на Ден на спорта в училище“, а в празника в училището са взели участие всички 19 паралелки, множество родители и учители. Софийското 81 СУ "Виктор Юго" организира първи волейболен турнир за педагогически специалисти от училищата в град София. Състезанието бе подкрепено Столична община, Регионален инспекторат по образованието и Българската федерация по волейбол и даде заявка турнирът да се превърне в ежегоден. Награда на победителите бе връчена лично от Любо Ганев, президент на Българската федерация по волейбол (БФВ). На учебното заведение от Столицата, сдружение BG Бъди активен ще подари една от арт-инсталациите наречени “Шишеяд”, в която ученици и преподаватели ще могат да събират разделно пластмасови бутилки. По този начин училището става част от кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” и се ангажира да събира и предава за рециклиране събраните пластмасови опаковки.

Сред останалите популярни личности, станали част от празника на спорта в училище са националният състезател по боулинг Дарин Траянов и Антоанета Тодорова – Селенска, участничка в три олимпиади, световна рекордьорка за девойки и за жени, които са гостували на СУ „Емилиян Станев“, Велико Търново. Интересен елемент от програмата на учебните заведения прави и засегнатите от тях моменти на ангажираност към различни каузи - ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Старо Оряхово е организирало занимания за изработка на картини от капачки специално за децата със СОП, а Средно училище "Петко Рачов Славейков" - Кърджали стартира благотворителната инициатива "Да помогнем на Габи" за събиране на средства за онкоболно дете от Кърджали, като само за деня учениците са събрали сума на стойност 650 лв.

Специалната награда за “Най-активна детска градина” отива при ДГ "Ален мак" – Харманли, които показват висока ангажираност към децата, не само в Деня на спорта в училище, а и пред цялата година като включват децата постоянно в различни дейности на сдружението. Градината е ангажирала и родителите с почистване и други зелени активности, като част от зелената тема на празника.

Това бе осмото издание на инициативата, в която учебните заведения предлагат на учениците си различни състезания, демонстрации, групови тренировки и забавни игри, посветени на здравословния и активен живот. През тази година, Денят на спорта в училище привлече вниманието и към една изключително важна тема – опазването на средата от замърсяване с отпадъци. Допълнителната тема на тазгодишното издание, заложена от организаторите като предизвикателство към участващите учебни заведения, бе под мотото Спорт #БезОтпадъци , като 71% от участващите преподаватели  са работили с децата по въпроси свързани с разделното събиране на отпадъците, рециклирането и ролята на всеки един от нас за състоянието на  заобикалящата го среда. 

Инициативата  Европейски ден на спорта в училище получи подкрепа от Министерството на образованието и  Министерството на младежта и спорта, както и редица общини и областни управи от цялата страна. Ежегодно кампанията Ден на спорт в училище намира подкрепа в лицето на институции, популярни лица, медии и общественици. Видео към участниците изпрати българският еврокомисар Мария Габриел, който за втора поредна година подкрепи кампанията, и отправи мотивационно послание към преподаватели и директори да продължават да насърчават спорта и физическата активност в учебните заведения.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | година | училище | част | България | спорта | заведения | Кампанията | различни | активен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори