81-годишен старозагорец е с коронавирус, не е ясно откъде се е заразил

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков уточни, че болният живее със сина си, но водят затворен социален живот, ходили са само до близкия магазин.

 31.03.2020 12:17
81-годишен старозагорец е с коронавирус, не е ясно откъде се е заразил

81-годишен старозагорец е заразен с коронавирус. 

"Това е пациент, приет в Клиника по ендокринология на 25 март в тежко състояние по отношение на захарен диабет", обясни на онлайн пресконференция в Община Стара Загора изпълнителният директор на УМБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" проф. Йовчо Йовчев.

"Установена е двустранна пневмония, на базата на която е проведено изследване. Доказано е наличие на коронавирус. Пациентът е транспортиран в Инфекциозна клиника при спазване на всички епидемиологични мерки. Целият екип на клиниката, който е бил контактен днес ще бъде изследван. Резултатите ще бъдат налични към 19 часа. Екипът остава на домашна карантина 14 дни, независимо от крайния резултат на изследването. Другите пациенти остават на лечение в клиника до приключване на времевия интервал за лечение", уточни още проф. Йовчев.

"Няма да бъдат връщани болни с усложнения от диабет или съпътстващи други заболявания, които ще постъпят в болницата. Те ще бъдат пренасочени към хоспитализация в други клиники и отделения при създадена организация. Такава е създадена преди повече от 3 седмици, така че нямаме основание да се притесняваме, че има разпространение на коронавирус в лечебното заведение", заяви още на брифинга изпълнителният директор на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

Проф. Йовчев обясни още:

"Сградата на Инфекциозна клиника е на два етажа, разделена е на два сектора. В сектора, където се очаква да постъпят пациенти с коронавирус е съвсем отделен, всеки пациет разполага със собствена баня и тоалетна, извършва се дезинфекция по определен ред и начин, осигурен е отделен рентген, който е за докарване на пацинти в тежко състояние, с отделна зала за оценка и изследвания, така че организацията, която е създадена смятам, че е на необходимото ниво.  Към настоящия момент са осигурени всички необходими предпазни средства, налични са медикаменти и консумативи за лечение на пациенти с коронавирус."

Създадена е организация по отношение на графици, брой работещи лекари и сестри. Почти 2/3 от болницата е пусната в годишен платен отпуск, така че са осигурени екипи на разположение на домашен адрес и така се намалява риска от разпространението на една такава инфекция. 

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора д-р Станимир Станков уточни, че болният живее със сина си, но водят затворен социален живот. Те са излизали само до близкия магазин. 

"Нямаме обяснение откъде се е заразил", каза още Станков.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | Живко Тодоров | кметът | организация | проф. Йовчо Йовчев | коронавирус

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори