Депутатът Георги Гьоков: Има предпоставки за успешен вот на недоверие

БСП е готова да управлява страната, смята народният представител от Стара Загора. Не повече от четири ще са кандидатурите за лидер на партията, чийто избор предстои, прогнозира депутатът.

 13.01.2020 15:29
Депутатът Георги Гьоков: Има предпоставки за успешен вот на недоверие

Старозагорският депутат от БСП  Георги Гьоков е отправил най-много въпроси и питания  към министрите в кабинета „Борисов 3" по време   на  осмата сесия  на Народното събрание  – 33 на брой, съобщиха преди дни от пресцентъра на Областния съвет на БСП. Гьоков е  най-активният  народен представител за 2019 година. На днешния 13 януари депутатът проведе приемна в града на липите. Зададохме му актуални въпроси.

Г-н Гьоков, какво „ядоса“ БСП, че иска вот на недоверие за пореден път?

В общи линии ни ядоса безхаберието, защото отдавна поставяме редица въпроси по повод състоянието на язовирите, на ВиК мрежата, социалната поносимост на цената на водата. Някой беше сметнал, че назад във времето, от началото на мандата през 2017 година сме задали 17 въпроса в тази посока на това правителство и стигнахме въпреки това до Перник, където е най-голямата криза. Такава има в цялата страна, започнаха да излизат проблеми и от други места. Състоянието на водопреносната мрежа е ужасно.

Борисов като усети , че има сериозни напрежения в Перник с протести и т.н. се опита да прехвърли вината на управляващите преди него, но се оказа, че това няма как да стане, защото народната памет, колкото и да е къса си спомня, че когато беше министър Лиляна Павлова едни 32 милиона лева бяха отпуснати за язовир „Студена“ и потънаха някъде, а резултати нямаше. Още десетки такива примери има. Когато управляваш 10 години държавата и търсиш вина на тези преди теб е малко нахално. Като видя Борисов, че няма да може да прехвърли вината на другите, започна да търси изкупителни жертви в собствените редици - ето арестите на Нено Димов, сигурно ще има продължение. Едва ли цялата вина е у Димов, споменаваха се поне трима министри. Незнайно защо отпаднаха останалите имена, явно арестът на Димов не е свързан само с водната криза, а и с внасянето на отпадъци. Проблемът с внасяне на отпадъци  не само от страни от ЕС, но и извън него и това как се контролира това, е изключително сериозен - тази е другата тема на вота на недоверие.

Очертава ли се в Стара Загора воден проблем. В разговор, управителят на „Напоителни системи“ инж. Филип Шукаров увери, че не предвижда криза с количеството вода във водните съоръжения.

Не съм експерт, но специалистите трябва да подхождат много внимателно с категоричността си по отношение на отговорите за това има или няма недостиг на вода.  Задал съм към регионалния министър два въпроса за яз. „Чаталка“. Единият бе за неговото състояние. Спомням си, че там язовирната стена не е завършена и сега има в общи линии безводие, но ако дойде много вода, дали няма да стане проблем?

Общо-взето отговорът бе, че язовирът е собственост на министерството на земеделието, т.е. да се грижат те за това, ето отново едно прехвърляне на топката. Повдигам този  въпрос не за да наливам масло в огъня, а за да обърна внимание, че безстопанствеността продължава. Трябва да се мисли комплексно. Нека да се каже: „Ето тези язовири е наложително да се укрепят“ или пък „Тези ще бъдат обезопасени“ и това „ни ядоса“, както вие се изразихте. Няма начин да има такова сериозно безхаберие и ние като опозиция да не обърнем внимание на това. Не става дума за яхване на протестите, защото ние проблемът го виждаме от много време и това се вижда от въпросите, които сме задавали в Парламентарния контрол,  в дебатите, които сме предизвиквали в НС по тези теми.

Дали ще успее вотът на недоверие зависи от това каква подкрепа ще намерим в лицето на другите парламентарно представени партии, извън управляващото мнозинство, които аз не наричам опозиция, защото в определени моменти подкрепят управляващите. Това са ДПС, ВОЛЯ и отчасти отделни депутати от „Атака“, които излязоха от парламентарната група на „Обединени патриоти“ . Сега ще видим дали са опозиция или така само се афишират. Ако ВОЛЯ и ДПС се присъединят към вота и ако участват с всички народни представители от парламентарните им групи в гласуването, набираме 122 гласа в подкрепа на вота на недоверие и той би се получил. Има предпоставки за успешен вот, но това се решава от сплотеността и мисленето на три парламентарни  групи, не само на нашата.

Ако успее вотът, БСП готова ли е да управлява?

Не веднъж съм казвал, че БСП е готова да управлява страната, стига да получи доверие за това от българския народ. Готови сме да управляваме не защото искаме самоцелно властта и на всяка цена, а защото имаме алтернативи по политиките във всички обществени сфери. Ще спомена за нашата дългосрочна  „Визия за България“. Можем да изведем належащите политики, които да решават проблемите на българина. На първо място това са ниски доходи, бедност и неравенство. На второ място – здравеопазване. Излезе преди няколко дни доклад на Световната банка, където никак не са розови нещата за България. Там пише ,че българинът доплаща около 48% допълнително въпреки осигуровките при 15,5% средно за ЕС. Само този факт означава, че правителството не се справя със здравеопазването. На трето място е образованието. Никакво съответствие между образование и практика и необходимостта от работна ръка в страната. На четвърто място пълното безхаберие на правителството по редица проблеми по водената външна политика, например. Ние нямаме самостоятелна външна политика, а команди от различни посолства, които идват при нас. БСП има алтернативни предложения във всички сфери и смятам, че можем успешно да управляваме държавата, въпреки че не ни припознават като партия, която може да управлява. Мисля, че реалностите от 2017 година, когато бяха последните парламентарните избори, са различни и категоричността, с която ГЕРБ спечели изборите няма да е същата сега. Ако правим паралел с европейските и местните избори, където ГЕРБ спечели също, трябва да кажа, че тези избори са различни от парламентарните и не говорят за това българския народ кой иска да управлява държавата.

На БСП й предстои избор на председател. Да очакваме ли изненади?

За първи път БСП ще прави пряк избор на председателя си. В тази близо 130-годишна история нямаме такава практика. Няма да скрия, че този пряк избор има много привърженици и много противници, за радост, привържениците са повече, тъй като с гласуване изборът е вкаран в Устава на партията. Следват се модерните тенденции в политиката, защото голяма част от лидерите в европейските леви партии, се избират пряко от народа, ще спомена Испания и Португалия. Аз лично смятам, че това е добре за партията. Това ангажира всеки един партиен член, караш този човек да работи за партията, да прокарва идеи и после когато дойде време да го питаш кой да управлява, е добре той да може пряко да си каже мнението. Всеки един член на БСП ще може да гласува за председател. Започваха номинации по основните партийни организации. До 31 януари трябва да приключат събранията, кандидатурите трябва да се обобщят от общинските конференции. Изборът ще се проведе в периода 15-30 април.

Ще има ли доста желаещи за поста на сегашния лидер г-жа Корнелия Нинова?

Моето лично мнение е, че сегашният председател се справя добре с ръководството на партията, позволява други мнения ,съобразява се с тях и има всички шансове да остане, въпреки че демократичността на процеса изисква да кажа, че шансове имат и другите кандидати. Мисля си, че кандидатурите няма да са повече от 4. Такава е моята прогноза.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери място | трябва | партията | избор | вода | Няма | тези | Въпреки | управлява | недоверие | Георги Гьоков | вот на недоверие | водна криза

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори