Георги Гьоков: Девети септември сбъдна мечтите на хората

Гьоков и младежкият лидер Владимир Грамовски поведоха традиционния поход по стъпките на партизаните от Чирпанската дружина „Георги Бенковски" в местността „Водениците"

 09.09.2019 11:06
Георги Гьоков: Девети септември сбъдна мечтите на хората

„Благодарение на Деветосептемврийската революция, България застана на световната политическа сцена като суверенна република, извърши гигантски скок в икономическото и културното строителство. За колко други дати в нашата история можем да кажем същото, които са оставили дълбок отпечатък на стабилност и сигурност, на добър живот?! Девети септември даде на хората мечта и я сбъдна". С тези думи народният представител Георги Гьоков се обърна към събралите се жители и гости около паметника-костница на загиналите в Отечествената война /1944-1945г./ в центъра на с. Яворово. От там Гьоков и  младежкият лидер Владимир Грамовски, поведоха традиционния поход по стъпките на партизаните от Чирпанската дружина „Георги Бенковски" в местността „Водениците" по случай 75 години от Девети септември.

В похода участваха и младежкият лидер  на областното обединение Диана Михалева, председателят на БСП-Стара Загора Валентина Бонева, председателят на областната структура на БАС Трифон Митев, социалисти от партийните организации в село Яворово, „Център", „Авангард", симпатизанти и приятели. Те си припомниха как в  ранното утро на 17-ти август 1944г. след подло предателство в неравен бой с многочисления враг са убити партизаните Пеньо Ганев Миневски (Бурлака), Симон Гьонев Енчев (Володя), Пею Иванов Моневски (Богдан), Пею Русев Моневски (Димчо).  

Това лято младите социалисти съвместно със социалистите от Яворово реставрираха  и почистваха паметниците, издигнати на лобните места на партизаните, успяха да довършат и последните два на Симон Гьонев (Володя) и Борислав Миладинов (Янко).

С дълбок поклон пред общия гроб на Яворовските партизани участниците в похода почетоха паметта им и поставиха цветя в знак на признателност за смелостта им в борбата срещу фашизма.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери поход | Георги Гьоков | Яворово | Девети септември

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори