АЗП: Депутатите да защитят потребителите с промени за бързите кредити и колекторите

Новите правила ще пазят от изпадане в ситуация на свръхзадлъжнялост заради заеми, взети както от банки, така и от фирми за бързи кредити. По този начин фирмите за бързи кредити ще попаднат под контрола на Българска народна банка.

 26.03.2024 14:18
АЗП: Депутатите да защитят потребителите с промени за бързите кредити и колекторите

Народното събрание трябва спешно да приеме допълненията към Директивата за договорите за потребителски кредити, които бяха приети през миналата година от Европарламента. Страните от ЕС, включително и България, трябва да ги приложат до 3 години. „Ние не искаме българските потребители да чакат още 3 години, за да бъдат защитени, а промените спешно трябва да бъдат въведени в нашето законодателство“, заяви Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите. Според него законовите промени ще ограничат произвола на фирмите за бързи кредити, както и на колекторите.

Новите правила ще пазят от изпадане в ситуация на свръхзадлъжнялост заради заеми, взети както от банки, така и от фирми за бързи кредити. По този начин фирмите за бързи кредити ще попаднат под контрола на Българска народна банка. Много важна особеност за българските условия е, че новата директива задължава страните-членки да упражняват надзор не само върху банковите институции, но и върху небанковите, обясни Майорски.

Прословутите бързи кредити в България се отпускат именно от небанкови финансови институции. Те подлежат на регистрация в БНБ, но след това процедурите по надзор никак не са ясни и по-скоро няма такъв върху тяхната дейност, коментира председателят на АЗП. Такъв трябва да се извършва от Комисията за защита на потребителите, която от години не го прави. „Новите правила ще гарантират, че кредити ще се отпускат само на потребители, които са в състояние да изплащат устойчиво дълга си. Ще се предотврати предлагането на прекалено скъпи кредити по план и ще се гарантира на потребителите в затруднено положение, че получават подходяща подкрепа и не ще изпаднат в дългови спирали“, каза Пейо Майорски.

Над 90% от фирмите за бързи кредити в България нарушават Закона за защита на потребителите и заобикалят съдебни разпореждания. Комисията за защита на потребителите трябва да контролира за наличие на неравноправни клаузи в общите условия на договорите. Това не се прави от КЗП от години, както не се извършва и в момента, коментира Пейо Майорски. Проблемът с бързите кредити не е изолиран, а е свързан и с другия - проблема за колекторските фирми, при които след това попадат длъжниците и започва големият тормоз. Фирмите за бързи кредити сами събират, но и продават на колекторски фирми задълженията, които продължават денонощния тормоз върху хората, подчерта Майорски.

В АЗП постоянно постъпват жалби от хора с много на брой бързи кредита. В същото време заплатите им не позволяват да понасят задълженията. Начисляват се прекомерно високи лихви за предсрочно погасяване на кредита. Освен това не се дава информация колко дължи потребителят и колко има да изплаща. Затова КЗП трябва спешно да разгледа и да промени всички неравноправни клаузи в договорите на фирмите за бързи кредити.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | България | трябва | фирми | защита | фирмите | кредити | потребителите | бързи | Майорски

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори