Емил Христов, зам.-председател на НС: Очакваме решението на Конституционния съд за Закона за здравето

"Нямаме никакво безпокойство отновно това заобикаля ли се основният законодателен орган, има ли отнемане на правомощия", каза още Христов в Стара Загора по време на съвместна пресконференция с народните представители от ГЕРБ Маноил Манев и Радостин Танев.

 18.05.2020 12:02
Емил Христов, зам.-председател на НС: Очакваме решението на Конституционния съд за Закона за здравето

Мотивите на президента, с които даде на Конституционния съд някои от текстовете в Закона за здравето не би трябвало да доведат до проверка за противоконституционност. Това заяви на пресконференция в Стара Загора зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов.  

"Нямаме безпокойства, каквото реши Конституционният съд",  каза още той и допълни: "Дадохме възможност на Министерски съвет оперативно да решава задачи и въпроси, които се нуждаят от бързо решаване. Това са въпроси, свързани със здравето и живота на хората. Когато решаваш оперативно някои въпроси, не е необходимо да участва и Народното събрание, така че ние нямаме никакво безпокойство относно това заобикаля ли се основният законодателен орган, има ли отнемане на правомощия. Знаете, че и актовете на Министерски съвет подлежат на контрол за законосъобразност и конституционносъобразност", напомни той.

Христов коментира и временната комисия в НС, която ще проверява за бъдещо или последващо изразходване на средства, свързани с пандемията. По думите му създаването на тази комисия е опит да се внуши на българските граждани, че едва ли не тези средства ще бъдат изразходвани незаконосъобразно и че ще има злоупотреби с тях. Заместник-председателят на Парламента припомни, че вече има подобна подкомисия, която се занимава с тези въпроси.

"Как точно тази комисия ще работи, остава въпрос, защото, за да работи, тя трябва да изисква данни и сведения от министерствата и МС, което напракитка обезсмисля нейното превантивно действие. Ако беше създадена след приключване на положението и след изразходване на средствата, бихме намерили смисъл, но да се внушава, че всичко ще бъде направено непрозрачно, ние считаме за ненужно, още повече, че мотивите на вносителите на предложението странно съвпадаха като мотиви на всичко казано от президента на последния му брифинг", коментира Христов.

На съвместната пресконференция с участието на двамата старозагорски народни представители от ГЕРБ Маноил Манев и Радостин Танев зам.-председателят на НС засегна и предложението на парламентарната група на ГЕРБ за намаляване ставката на ДДС в някои сектори, ресторанти и други услуги, за времето от 1 юли, т.г.  до 31 декември 2021 година. "Необходимо да има срок на действие, но с това, че внасяме предложения не само за ресторантьорския бизнес, но и за намаляване на ставката при книгите, поставяме началото на един разговор относно възможността да се говори за диференцирана данъчна ставка в България, но това трябва да е резултат на един сериозен обоснован разговор и най-важното е да има съгласуваност, както на политическите партии, така и на отделните бизнеси" , каза още Христов.

„Що се отнася за намаляване на ДДС за спортните мероприятия, такъв въпрос не стои на дневед ред, защото скоро те няма да бъдат отворени за зрители. В момента обмисляме въвеждането на онлайн провеждане на първенства за индивидуални спортове“, съобщи Маноил Манев. Той приветства нормализирането на работата на Народното събрание, което трябва да разгледа през седмицата на второ четене промените в Закона за МВР и Закона за българското гражданство.

Сектор „Земеделие“ става приоритетен за България. Еднодневните договори на работници, заети в селското стопанство ще се прилагат до 31 октомври и хората, които са регистрирани в Бюрата по труда, няма да загубят своето обезщетение, ако сключат такива. На хората, които трябва да полагат 14 дена труд, за да получат обезщетение, също се дава възможност да работят в селското стопанство“, обясни Радостен Танев. Той добави, че се очаква становище на Европейската комисия относно мярката за повече български стоки в големите вериги, и че не счита, че тя е дискриминационна.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Народно събрание | въпроси | Емил Христов | зам.-председател | Закон за здравето

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори