За порочни практики в Тракийския университет алармира Николай Диков

Студентите субсидия ли са, пита Николай Диков

 16.08.2019 12:56
За порочни практики в Тракийския университет алармира Николай Диков

През последните дни на вниманието ми като общински съветник бяха поставени няколко идентични казуса, касаещи явна порочна практика, установена в Медицинския факултет при Тракийския университет в Стара Загора. Възпрепятстват се  студенти, които искат да сменят учебното заведение. За мен буди недоумение, че подобен проблем съществува именно в едно висше учебно заведение, коментира Николай Диков.

По ред причини, всеки студент може да реши да се премести от един университет в друг, като на тази житейска необходимост съответстват конституционно гарантирани права! Това са български студенти, които желаят да получат образованието си в български висши учебни заведения.

„България е правова държава и е абсолютно неприемливо именно хора от академичните среди да създават порочни практики, с които да ограничават конституционно гарантираните права на студентите! Освен това, България е страна, членка на Европейския съюз - обединение на държави, където свободата на придвижване е в основата на създаването на Съюза! Явно в нашия университет все още има хора, които биха предпочели да се върне задължителното жителство - практика от времето на комунизма?!?

Крайно време е да се разбере, че днес всеки има право свободно да избира къде да живее, къде да работи и разбира се, къде да учи. Всякакви бюрократични спънки в тази връзка са белег на лошо управление и нежелание да се спазват основни законови положения!”, категоричен е Диков.

Той пита каква е логиката, студентите да имат право да заявят издаването, и в 15 дневен срок от подаване на заявлението да имат право да получат академична справка,  регламентирано пределно ясно в чл. 39, ал. 4 от ПРАВИЛАТА ЗА УЧЕБНАТА ДЕЙНОСТ НА ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, но на практика да се създават всякаква абсурдни спънки, така че да се въпрепятства подаването на заявление или при подадено такова, да не се издава исканата справка?!? И се оказва, че това е стара, редовна и широко установена порочна практика в нашия университет!

"Няма оправдание за подобно безобразие! Студентите са в правото си, а насреща какво получават - нечовешко отношение! На тях се гледа като на субсидия?!? Това именно са думите на отговорен ръководител в университетските звена - “За мен дъщеря Ви е само една субсидия! Тази справка няма да я получите!”.

Това отношение не е просто абсурдно! Това е недопустимо, а срамът е още по - голям, защото това не се случва в Старозагорския затвор, а в Старозагорския университет!  Непонятно ми е, че трябва да говоря за конституционни права и да ги обяснявам на хора от академичните среди, при това на медици!", казва общинският съветник и задава два въпроса: „Студентите субсидия ли са?!? А пациентите здравни пътеки ли са?!?”.

Николай Диков допълва, че тези студенти са нашите бъдещи лекари, в чиито ръце ще са нашето и на децата ни здраве и живот. Академичните среди и преподавателите в университета трябва да създадат най-добрите предпоставки за развитието и образованието на студентите! Нека не забравят Хипократовата клетва!

Оставам с дълбоко уважение към академичната общност и всички в сферата на образованието и здравеопазването, но явно има самозабравили се професори, които са петно за цялата общност! Разчитам на това, че ръководството на ТрУ и Министерството на образованието и науката ще вземат незабавни мерки за преустановяване на тази абсурдна практика, както и виновните служители да поемат своята отговорност!, казва още Диков.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | Тракийски университет | общински съветник | Николай Диков | порочни практики

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори