ИТН: Някои от разходите, заложени в Бюджет 2024 на община Казанлък, са нецелесъобразни

На пресконференцията присъстваха още народните представители Александър Вълчев и Цветан Предов, областният координатор на ИТН в Стара Загора и бивш депутат Тихомир Тенев и общинският съветник от Казанлък Николай Колев. Според нея много предвидени разходи “тежат на бюджета” и не отговарят на заложените приходи.

 18.02.2024 18:50
ИТН: Някои от разходите, заложени в Бюджет 2024 на община Казанлък, са нецелесъобразни

Някои от разходите, залегнали в бюджета на община Казанлък за 2024 година, за нас са нецелесъобразни. Това каза общинският съветник от групата на политическа партия “Има такъв народ” (ИТН) Живка Железова на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града.

На пресконференцията присъстваха още народните представители Александър Вълчев и Цветан Предов, областният координатор на ИТН в Стара Загора и бивш депутат Тихомир Тенев и общинският съветник от Казанлък Николай Колев. Според нея много предвидени разходи “тежат на бюджета” и не отговарят на заложените приходи. 

"В приетия на 14 февруари бюджет ние видяхме едни постоянни разходи в рамките на три до четири години, които не са индексирани спрямо високия социален индекс и остават непроменени като социални мерки и към уязвимите групи, и към хората там, където имат изключителна необходимост. Установихме, че средствата на данъкоплатците в Казанлък отиват по едни оперативни програми, които са свързани с проекти, един от които е “Светът на траките” с 617 хиляди лева, заложени в разходната част", каза тя. Железова напомни, че това е проект с външно финансиране на стойност над 9 милиона и половина лева, за който, по думите ѝ, няма средства за издръжка и те трябва да дойдат от общинския бюджет. Според нея тези разходи на практика няма да бъдат покрити от заложените в бюджета приходи от този проект, а заложените приходи за 2024 година няма да бъдат достигнати. 

Железова коментира и включения в държавния бюджет проект за реконструкция на местния Колодрум и изграждането на мултифункционална спортна зала там, който е на стойност 13,5 милиона лева. “Съмняваме се, че заложената сума ще бъде достатъчна за изграждането на тази зала и очакваме, че ще се стигне до разходване на средства от общинския бюджет”, заяви тя. Според съветниците на ИТН в Община Казанлък е практика проекти с външно финансиране да бъдат дофинансирани за сметка на общинския бюджет, което става без обществено обсъждане. 

Живка Железова отбеляза, че групата на ИТН в Общинския съвет е внесла много полезни за гражданите предложения по бюджет 2024, но те не са били приети. Имахме предложение за промяна в концепцията за озеленяване с цел оптимизация на разходваните средства, както и други предложения по отношение на инфраструктурата, които са изключително в обществен интерес, коментира тя. По думите и, всички 23 предложения са били отхвърлени без основателни мотиви. 

Николай Колев изрази мнение, че в Бюджет 2024 са заложени прекалено малко средства за спорт и младежки дейности за сметка на други пера, където сумите са в пъти по-големи. Според него е необходимо по-отговорно отношение към спорта. Сред предложенията на ИТН е било и обновяване на фитнес площадките на открито и изграждането на нови такива. 

Народните представители от партията са категорични, че подкрепят начина на работа на своите колеги от ИТН в Общинския съвет в Казанлък. Призивът ми към гражданите във всяко едно населено място да се обръщат към нашите представители по места, каза Александър Вълчев. По думите му те са гласът на хората в населените места и са тяхната пряка връзка с народните представители. Относно отхвърлянето на предложенията на общинските съветници от Казанлък той отбеляза, че и на национално ниво дори да имаш добри предложения, има една съпротива на политическа основа. 

Според Цветан Предов е много важно обществото да припознае представителите на ИТН, защото едно от най-важните неща, които правят, е да не се съгласяват с неща, които не са в полза на гражданите. Според него инвестицията в младежки и спортни дейности се прави в името на бъдещето и трябва да бъде приоритет. Той коментира, че в това отношение много трудно се проследява ефективността на разходваните средства. Той призова общинските съветници от ИТН в Казанлък да продължават да изискват от управляващите да имат отношение към уязвимите групи, защото те се ощетяват най-лесно и изрази мнение, че навсякъде, включително и в Казанлък, трябва да има кризисни центрове или институции, които да подпомагат най-уязвимите. 

Тихомир Тенев подчерта, че областната структура на ИТН ще продължи да подкрепя всяка инициатива на представителите на партията на местно и национално ниво, защото те са гласът на гражданите. Той призова казанлъчани да не забравят, че общинските съветници на ИТН са техният гарант и да знаят, че те няма да премълчат, ако нещо се прави против обществения интерес. 

Източник и снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Казанлък | Според | средства | бюджет | гражданите | Няма | представители | отношение | 2024 | Железова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори