Министър Николов: Търсим най-подходящите решения за комплекса "Марица изток"

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на питане на старозагорския народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев. Депутатът постави въпроси относно работата на енергийния комплекс и ангажирането на акадечините среди за изготвяне на предложения за технологични решения във връзка с бъдещето на комплекса.

 14.01.2022 15:14
Министър Николов: Търсим най-подходящите решения за комплекса "Марица изток"

Всеки капацитет и експертиза на научните среди ще бъдат взети под внимание с цел намиране на най-подходящото решение и подход по отношение на комплекса "Марица изток", включително прилежащите държавни и корпоративни дружества. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на питане на старозагорския народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев. Депутатът постави въпроси относно работата на енергийния комплекс и ангажирането на академичните среди за изготвяне на предложения за технологични решения във връзка с бъдещето на комплекса. 

"Миналия мандат възложихме на три висши училища -Технически университет София, Химико-технологичния университет и Минно-геоложкия, да изготвят такова технологично решение. Молбата ми към вас е да се запознаете с това решение. То е проучило международния опит, предлагат смесени горивни технологии, без да се сменят сегашните котли, частично или минимално улавяне и съхранение на въглероден двуокис и нещо много ценно - решение за краткосрочно и дългосрочно, в това число и сезонно балансиране на системата. Причината за въпроса ми е тази - запознайте се с това изследване, което е единственото задълбочено по темата", обясни депутатът. 

От трибуната на НС Вълчев определи като "импровизации" намеренията за изграждане на парогазова централа и завод за изгаряне на отпадъци в Източномаришкия басейн. Тази позиция бе изложена и пред журналисти в Стара Загора в началото на седмицата.

Красимир Вълчев: Управляващите нанесоха четири големи удара срещу Стара Загора и региона 

"При изготвянето и реализацията на технологични и технически решения с цел оптимално използване на потенциала и създаване на устойчивост в работата на комплекса ви гарантирам, че всички постъпили предложения ще бъдат анализирани и ще се проучат възможностите за внедряването им", увери министърът. 

"Считам, че запазването на стабилността на български енергиен сектор може да бъде постигнато с намирането на ефективни, рентабилни и устойчиви решения за развитието и бъдещето на комплекса. В тази връзка имаме уверението от страна на държавните енергийни дружества, че ще се възползват от всички възможности за сътрудничество с академични среди, ангажирани с изготвянето на тези технологични решения.  Както МЕ и БЕХ, включитилно и дъщерните му дружества, ще продължат да търсят решения за трансформация, прилагане на съвременни технологии с цел запазване ролята на електропроизводствените мощности в Маришкия басейн за електроенергийната система на страната. В този аспект капацитетът на българските университети и научния потенциал на страната ще бъдат използвани активно за прехода към нискоемисионни, беземисионни технологии в производството на електроенергия и ефективно постигане на целите на "Зелената сделка", каза още Александър Николов.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Марица изток | комплекса | министърът на енергетиката | депутатът Красимир Вълчев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори