Общинските съветници от "Възраждане" в Стара Загора с апел за запазване на зелените площи

"Призовавам колегите да не променяме предназначението на гората, защото съвсем скоро имахме подобен случай с имот в кв. "Три чучура-север". Там вече има отсечена гора, тук има какво да направим. Проблемът с тази смяна виждаме в самата документация, която ни се представя, защото е направено едно обществено обсъждане през януари, но няма качени документи, становището до какво ще доведе отсичането на тази гора, няма план, който да се обсъжда. Има едно обявление за публично бсъждане, в нас буди съмнение дали въобще е направено такова. Не е предоставено становище и от РИОСВ", обясни общинският съветник Ива Ангелкова.

 21.02.2024 10:43
Общинските съветници от "Възраждане" в Стара Загора с апел за запазване на зелените площи

Общинските съветници от "Възраждане" в Стара Загора няма да подкрепят промени в Общия устройствен план, които предвиждат смяна на предназначението на горски терени за жилищно строителство, съобщи на пресконференция Дончо Радев, председател на групата съветници. Очаква се промените да бъдат обсъдени на предстоящото заседание на местния парламент на 29 февруари. Едно от предложенията касае имот, който е край Старозагорските бани и е от 8,5 дка, като се предвижда на мястото на гората да бъде построено вилно селище, а други две се отнасят за терени в зоната зад Студентското градче, уточни Радев. "Недопустимо е да унищожаваме зелените площи", подчерта той.

"Призовавам колегите да не променяме предназначението на гората, защото съвсем скоро имахме подобен случай с имот в кв. "Три чучура-север". Там вече има отсечена гора, тук има какво да направим. Проблемът с тази смяна виждаме в самата документация, която ни се представя, защото е направено едно обществено обсъждане през януари, но няма качени документи, становището до какво ще доведе отсичането на тази гора, няма план, който да се обсъжда. Има едно обявление за публично бсъждане, в нас буди съмнение дали въобще е направено такова. Не е предоставено становище и от РИОСВ", каза общинският съветник Ива Ангелкова относно имота край Баните.

На брифинга стана ясно още, че съветниците от "Възраждане" няма да подкрепят и предложение за промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора относно увеличаване на цената за кратковременно паркиране в рамките на "зелена зона".

Промяната предвижда цената за кратковременно паркиране в рамките на централната градска част да стане 1 лев за престой от 30 минути, 2 лева за едночасово паркиране, стойността за 90 минути ще бъде повишена на 3 лева и т.н. В предложението на кмета Живко Тодоров се посочва, че целта е да се ограничи трафикът, да се стимулира използването на градски транспорт и алтернативни методи на придвижване, да се повиши качеството на въздуха, както и да се улеснят гражданите, живеещи в централните части. 

Според общинския съвеник Галин Динев за ограничаване на трафика в града може да се предприемат други мерки. По думите му вдигането на цените ще натовари гражданите финансово. 

"Няма да подкрепим тази точка, ще настояваме за дебат как да се измисли вариант за по-удобен градски транспорт и по-чист въздух", каза още Динев.

Съветниците коментираха и предложението на техни колеги от "Левицата!" за приемане на декларация относно комплекса "Марица изток".

Тодор Делчев припомни, че подобен документ е приет през миналия мандат на Общинския съвет. "Подкрепили сме декларацията с подписа на нашия общински съветник тогава", уточни Делчев. "Може би в зала ще направим предложение във вече съществуващата декларация да се направи допълнение с имената на съветниците от новите политически сили, които искат да дадат своята подкрепа за енергийния комплекс", каза още общинският съветник. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери гора | апел | план | "Възраждане" | общинските съветници от | да не се сменя предназначението на гора | край Баните

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори