Румен Петков: Предложението да се преименува 24 май граничи с предателство

Лидерът на АБВ Румен Петков и областният председател на партията проф. Михни Люцканов направиха дарение на Регионалната библиотека "Захарий Княжески". Петков връчи на директора на библиотеката Надежда Груева юбилейна монета, издадена по повод 125 години от рождението на поета Гео Милев. Тя е в тираж от 3000 броя, номинал от 2 лв.

 04.06.2020 16:18
Румен Петков: Предложението да се преименува 24 май граничи с предателство

Предложението на ВМРО за законодателна промяна, която да преименува 24 май като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“, граничи с предателство. Това каза в Стара Загора лидерът на партия АБВ Румен Петков. 

Петков е категоричен, че въпросната идея е нещо, което трябва да бъде отхвърлено по напълно категоричен начин. Затова ПП АБВ ще поиска срещи с представители на политическите партии и държавните институции, за да аргументира позицията си.

"Вместо да се гордеем, че тази писменост е разпространена в 21 страни, се опитваме локализираме този факт, да се затворим и свием в нашата територия. Ние, които сме дали писменост, разпростряна от Тихия океан до Монголия, да се отречем и да локализираме невероятното постижение, признато от папа Йоан II и редица държавници, е безумие. 24 май се чества от 1851 година като ден на славянската писменост и българската просвета. Дядо Вазов каза „..и ний сме дали нещо на светът – на вси словене книга да четат..“, а днес с много лека ръка от група безбъдници се предлага да се отречем от нея и да си я свием само на наша територия", заяви лидерът на АБВ.

Румен Петков и областният председател на партията проф. Михни Люцканов направиха дарение на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора.

Петков връчи на директора на библиотеката Надежда Груева юбилейна монета, издадена по повод 125 години от рождението на поета Гео Милев. Тя е в тираж от 3000 броя, номинал от 2 лв.

Проф. Люцканов подари на културната институция в града на липите патриотичен календар, който е по идея и реализация на младежката организация на АБВ. 

 

 

 

 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери календар | Румен Петков | АБВ | патриотичен | проф. Михни Люцканов | юбилейна монета | Надежда Груева

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори