Тръгна делото срещу избора на кмет на Гурково

В жалбата се настоява решението на ОИК Гурково да бъде обявено за незаконосъобразно. Сред мотивите са, че подадените гласове за избор на кмет на община Гурково не са отчетени правилно, допуснати са процесуални нарушения при преброяването на бюлетините. Настоява се за преглед на видеозаписите от секциите, както и за разпит на свидетели.

 10.11.2023 15:31
Тръгна делото срещу избора на кмет на Гурково

Състав на Административния съд в Стара Загора даде ход на делото, образувано по жалба на досегашния кмет на община Гурково Мариан Цонев срещу решението на Общинската избирателна комисия в Гурково относно резултатите от местния вот. 

В жалбата се настоява решението на ОИК Гурково да бъде обявено за незаконосъобразно. Сред мотивите са, че подадените гласове за избор на кмет на община Гурково не са отчетени правилно, допуснати са процесуални нарушения при преброяването на бюлетините. Настоява се за преглед на видеозаписите от секциите, както и за разпит на свидетели. 

Както вече е известно, Мариан Цонев, който бе издигнат от "Граждани за Общината", получи 44.76% на първи тур или 1141 гласа. Спечелилият местните избори Кънчо Папазов участва в местните избори като независим, но бе подкрепен от няколко партии и спечели вота с 51.63 % или 1316 гласа. 

Цонев не се яви на днешното заседание, но бе представляван от адвокат. Новоизбраният кмет Кънчо Папазов заяви, че смята жалбата за неоснователна. Такова бе становището и на председателя на ОИК адвокат Георги Георгиев. 

Съдията по делото Бойка Табакова допусна разпит на трима свидетели на днешното първо заседание по казуса. Първият от тях - Иван Иванов разказа, че по време на вота е бил наблюдател към НПО и има преки впечатления от работата на 3-та секция в Гурково. Пред съда обясни, че е станал свидетел на това как в секцията не са били допуснати да гласуват около 10 души, чийто лични карти са били наранени или пречупени, но данните са се виждали. Хората били изпратени от комисията да си идвадят удостоверения за гласуване в РУ - Казанлък, но повечето от тях били от ромски произход, не са имали възможност да отидат до края на деня и не са гласували. Обясни още, че е имало жена пред въпросната секция, която не е дала предимство на жени с малки деца и бременни, които трябвало да чакат на опашка и те също са се отказали да пуснат бюлетина. Свидетелят разказа още, че е чул заснемане с мобилен телефон в тъмната стаичка на бюлетина от избирател, който по-късно е публикувал снимка с бюлетината във Фейсбук.

Делото започна в 14 часа. 

 

 

 



 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери кмет | Гурково | делото | тръгна | Цонев | Мариан | срещу избора | община Гурково | решението на ОИК | незаконосъобразно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори