Златото в България и света

Не сме Перу, но пък достатъчно интересни за външни инвестиции.

 28.12.2020 16:16
Златото в България и света

Златото в световен мащаб намалява като добив. Причините са много и най-различни. От пренасищането на пазара, до изчерпването на ресурса или поне в по-горните и евтини пластове на земната кора.

Всъщност, основен дял в цената и решението за добив на злато се формира от първоначалните инвестиции. В света, а и в България има много примери за инвестиционни намерения за добив на злато, които завършват с тежък фалит. Причината е, че все още е много трудно да се прогнозира конкретен залеж, както и да се оценят бъдещите разходи за добив. Например в България първата частна компания, която получава концесия за добив е ирландската компания Наван, която само няколко години по-късно фалира, а следващият търг за вече тежко задлъжнялата мина Челопеч е проведен от Дойче Банк и спечелен от ДПМ (Дънди Прешъс Металс Инк), които оперират на територията ни от 2003 година и вече с втора мина - Ада Тепе. Все пак, залежите на злато и златна руда в България са много малки и формират около 10 тона на година, докато в света нивата са от над 3 хил. тона.

Всъщност, България съвсем не е ограбвана, тъй като излиза, че никъде в света, добив на злато не е организиран от държавна компания, освен това България получава концесия, но целият риск е в компанията, която има да реализира огромни вложения, преди да може да реализира добив на злато.

Някои от интересните факти около добива на злато в света, показват, че нивата падат. А няколко нови държави влизат в топ класациите за добив, каквито са Русия и Китай от последните години. Китай е първенец по добив на злато и като цяло в минната промишленост, като нивата от над два пъти преднина пред втория - Австралия намаляват, тъй като години наред Китай са обвинявани за високите нива на замърсяване и новата политика на страната предполага намалени нива на добив. Африка и Австралия традиционно остават едни от най-силните производители със стотици тонове годишно, както и Южна Америка със своя първенец - Перу. Интересен факт е, че над 80% от златото, което се пласира на европейския пазар е с произход Русия, като държавата придобива по-голямата част от добива на територията на страната.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | България | компания | света | Китай | злато | добив | нивата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори