Спадът на туристите в София е над 90%

Спадът общо на туристите в столицата е над 90%. От началото на годината до момента в града са пренощували 285 000 гости. За сравнение през същия период на миналата година техният брой е бил над 3 млн.

 18.09.2020 12:13
Спадът на туристите в София е над 90%

Българските туристи спасяват и хотелите в София, както това се случи по Черноморието, и във вътрешността на страната. Това показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма, с които TravelNews разполага. Спадът общо на туристите в столицата е над 90%. От началото на годината до момента в града са пренощували 285 000 гости. За сравнение през същия период на миналата година техният брой е бил над 3 млн. Това означава, че хотелите в София работят при много ниска заетост.

Над половината от туристите са българи – близо 146 000, които идват основно по бизнес в София. Останалите групи са доста по-назад и идват от Гърция – 13 000, Германия – 11 000, Италия – 9900, Великобритания – 8872, САЩ – 8866, Румъния – 7600, Израел – 7200 и др. Пристигналите чужденци са били основно в началото на годината, в периода януари и февруари, преди пандемията от COVID-19. От месец май насам идват основно гости по бизнес или представители на компании, които работят в България, обясниха пред TravelNews хотелиери.

„През тази година заради COVID-19 липсват чуждите туристи. В момента разчитаме основно на българите, които идват в София по работа“, отбеляза управителят на EasyHotel Sofia Цвета Първанова, който хотел е част от международната верига към авиокомпанията EasyJet. Според нея София има огромен потенциал да се развие като голяма туристическа дестинация. Проблемът е, че Столична община не прави мащабни международни събития, които да привличат чуждите туристи, коментира тя.

През последните години столицата се превърна в интересна дестинация за чужденците заради многобройните нискотарифни авиокомпании, които започнаха да летят до Летище София. Тълпи от туристи се струпваха по улиците в центъра. Броят на реализираните в София нощувки се увеличи повече от три пъти за периода 2010 - 2019 година, като е нараснал от 1 120 755 до над 3 млн. на година. Тенденцията беше, че около 2/3 от нощувките се реализираха от чужденци. Това беше и причината да се увеличи интересът към изграждането на нови хотели в София. През тази година вече отвориха петзвездните „Гранд хотел Милениум“ и „Хаят Риджънси“. Предвижда се още отварянето на бившия хотел „Родина“ след основен ремонт и на обект от веригата „Мариот“.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определя града като един от най-сигурните за туристи. Добрата свързаност води повече туристи. Само за последните пет години има около 50 нови дестинации, които свързват София с различни градове по света. Данните на Столична община показват, че 1,8 дни престоява един турист в София, като средно за страната се падат 3,4 дни. Стремежът на хотелиерите и туроператорите е към задържане на туристите за по-дълго. Най-дълго престояват туристите от Италия, Израел, Испания, Великобритания - средно 2,2 дни в София. Около 40% е делът на ваканционния туризъм, 40 на сто се падат на бизнес туризма, а около 16 процента заема конгресният туризъм.

Общината предвижда през тази година да завърши реставрацията на банята в Банкя, която да се превърне в център за балнео и СПА туризъм. Освен това подготвят възстановяването на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Предстои и доизграждане на централната градска част на столицата с проектите за площад „Света Неделя“ и църквата „Свети Спас“. Работи се и по неолитното селище в Слатина, където се надяват тази година да приключат работа археолозите и да изградят посетителски център.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | София | началото | бизнес | Това | основно | туристи | столицата | туристите | идват

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори