Франция се отказа от касовите бележки

Две седмици след промяната голяма част от французите все още не могат да свикнат с нея и продължават да търсят своята касова бележка, въпреки че на много места специални пана пред касите уведомяват, че касови бележки вече се издават само ако бъдат поискани.

 20.08.2023 12:00
Франция се отказа от касовите бележки

Франция спря автоматичното издаване на касови бележки. Клиентът ще получава своя бон, само ако изрично го поиска.

Две седмици след промяната голяма част от французите все още не могат да свикнат с нея и продължават да търсят своята касова бележка, въпреки че на много места специални пана пред касите уведомяват, че касови бележки вече се издават само ако бъдат поискани. За много хората касовият бон е удостоверение за сигурност, че покупката е платена и гарантирана. Други пък се нуждаят от него за да водят семейното си счетоводство.

Въвеждането на мярката беше отлагано неколкократно, а решението за премахването на бележките е част от промените в закона срещу разхищението.

Всяка година в страната се отпечатват 30 милиарда бележки. Целта след промяната е годишно да бъдат спестени 150 000 тона хартия, а 25 млн. дървета да останат неотсечени.

Освен това, друг важен аргумент е, че населението няма да бъде в контакт с вредните химикали, които се използват за отпечатване на бележката.

Така или иначе хартиената касовата бележка изчезва от френските магазини, но клиентът ще продължи да получава касовия бон по дигитален начин – като QR код, смс, на мейл или като съобщение в банковото приложение.

Касовите бележки остават и при купуване на по-големи покупки и на електротехника, тъй като в тези случаи те продължават да бъдат гаранция.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери част | след | бъдат | бележка | продължават | промяната | бележки | касови

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори