Британка твърди, че е най-бързата жена, прекосила Антарктида сама със ски

Капитан Харприйт Чанди е подобрила два рекорда на Гинес за полярна експедиция миналата година, а сега казва, че е поставила и трети.

 30.12.2023 19:56
Британка твърди, че е най-бързата жена, прекосила Антарктида сама със ски

Британка, която е физиотерапервт в армията на Великобритания, твърди, че е най-бързата жена, прекосила Антарктида сама със ски, предаде Пи Ей мидия/ДПА.

Капитан Харприйт Чанди е подобрила два рекорда на Гинес за полярна експедиция миналата година, а сега казва, че е поставила и трети.
Жената изминава 1130 км на Ледения континент за 31 дни, 13 часа и 19 минути, като надминава постижението на досегашната рекордьорка - канадката Каролин Кот, с един ден, 14 часа и 34 минути.

Британката тръгва от шелфовия ледник Роне на 26 ноември и е пристигнала на Южния полюс в четвъртък, 28 декември.
Представители на Книгата на рекордите на Гинес трябва да удостоверят постижението, а това може да отнеме няколко месеца, отбелязва ДПА.

"Уморена съм, но се радвам, че успях. Това беше напълно различно от последната ми експедиция… Опитът за скорост е съвсем различен", казва Чанди. "След последната експедиция знаех, че мога да се справя добре на леда и това ми даде увереност", допълва тя.

По време на рекордното си пътуване жената кара ски средно между 12 и 13 часа на ден и тегли 75-килограмова шейна, съдържаща всичко необходимо за оцеляване. По време на прехода температурите достигат и до минус 30 градуса по Целзий.

"Определено не беше спринт, но трябваше постоянно да преценявам силите си и колко време ще карам ски всеки ден", обяснява тя. 

Чанди казва, че "Антарктида е невероятно място" и приема за "привилегия да бъде тук".

"Това не е място, което човек може да завладее. Това е място, към което се отнасяш с уважение и се надяваш, че ще ти позволи да преминеш безопасно", отбелязва британката.
Чанди е от Дерби. За първи път тя влиза в историята, като стана първата цветнокожа жена, осъществила над 1100-километрово пътешествие до Южния полюс през 2021 г., самостоятелно и без подкрепа, припомня ДПА.  Наскоро Чанди е удостоена с почетното звание член на Ордена на Британската империя.

След като подобрява два световни рекорда, тя не мисли, че ще се върне отново на Ледения континент. Но скоро се оказва, че "мечтае за следващото предизвикателство".
"Тази експедиция не е само, за да надскоча себе си, но и за да вдъхновя другите да стигнат предела на възможностите си и да преодолеят бариерите си", казва Чанди.

Скоро ѝ предстои да се върне във Великобритания, за да се възстанови и да планира следващото си приключение.

Капитан Харприйт Чанди с принцесата на Уелс Кейт през февруари т.г. в Дерби. Снимка: АП/Артър Едуардс

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери място | време | жена | Това | казва | часа | експедиция | рекорда | Гинес | Чанди

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори