Във Венецуела се родиха три бели лъвчета

Това е първата поява в страната на екземпляри от вид, чиято популация наброява около десетина индивида в естествена среда в страната им на произход - Южна Африка. Малките са родени между 27 и 28 ноември от двойка бели лъвове, пристигнали във Венецуела през май 2022 г. от зоологическа градина в Чешката република като част от програма за размножаване.

 01.12.2023 19:31
Във Венецуела се родиха три бели лъвчета

Три бели лъвчета - рядка разновидност на лъва, са се родили тази седмица в зоопарк във Венецуела, предаде АФП. 

Това е първата поява в страната на екземпляри от вид, чиято популация наброява около десетина индивида в естествена среда в страната им на произход - Южна Африка. 
Малките са родени между 27 и 28 ноември от двойка бели лъвове, пристигнали във Венецуела през май 2022 г. от зоологическа градина в Чешката република като част от програма за размножаване.

"Това са първите бели лъвове, родени във Венецуела. Имаме три лъвчета, две мъжки и едно женско", каза на пресконференция Антони де Бенедиктис, директор на зоологическата градина "Лас Делисиас" в Маракай.
       
Лъвчетата са били отделени от майка им, за да се подобрят шансовете им за оцеляване. 
       
Произхождащ от Трансваалския лъв (Panthera leo Krugeri), белият лъв не е нито албинос, нито вид или подвид. Характерната му особеност - белият цвят, се дължи на рецесивен ген. 
Бели лъвове са наблюдавани за първи път през 20-те години на миналия век в парка Крюгер в Южна Африка. По данни на Глобалния тръст за защита на тези животни по света има стотици бели лъвове в плен, но в ендемичното им местообитание броят им е по-малко от 13. 
Според организацията белите лъвове не са включени в списъка на застрашените видове, тъй като не са научно класифицирани като различни от Panthera leo - "уязвим" вид според Международния съюз за защита на природата. 
       
Трите лъвчета се нуждаят от постоянно внимание. Бебетата трябва да бъдат хранени 24 часа в денонощието с обогатено мляко.
"Посветили сме се изцяло на грижите за тях", казва Леонел Овале Молейро, който оглавява екип от трима ветеринарни лекари и седем гледачи, отговарящи за тяхното благоденствие. 
С раждането на трите бебета белите лъвове във Венецуела стават общо шест. 
Източник: БТА
Снимка: АП/Matias Delacroix

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери градина | Африка | страната | родени | Южна | Бели | Венецуела | лъвове | лъвчета

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори