Във Виена: Конете, които разхождат туристи, ще са с пластмасови подкови

Сега те нанасят значителни щети на уличната настилка в австрийската столица, а разходите за ремонт са високи. Заради това Общината реши да субсидира преминаването към пластмасови подкови за собствениците на файтони, които се съгласят на това.

 23.01.2024 15:39
Във Виена: Конете, които разхождат туристи, ще са с пластмасови подкови

Металните подкови на конете, които се движат през центъра на Виена, вече ще бъдат сменени с пластмасови подкови, съобщиха от Бюрото за международни връзки на Община Виена.

Сега те нанасят значителни щети на уличната настилка в австрийската столица, а разходите за ремонт са високи. Заради това Общината реши да субсидира преминаването към пластмасови подкови за собствениците на файтони, които се съгласят на това.

Файтоните или фиакрите, като са наричани във Виена, са част от чара на града. Те са предпочитани за разходки от туристите в австрийската столица, а кочияшите им разказват интересни истории от времето на империята и ги запознават с архитектурните забележителности.

В последните години Виена предприе различни мерки за насърчаване на хуманното отношение към животните. Така например конете излизат в принудителен отпуск, когато температурата в австрийската столица превиши 35 градуса Целзий. Но тази виенска атракция и любим фотомотив предизвиква допълнителни разходи за градската управа, тъй като железните подкови износват бързо асфалтовата настилка, а и гражданите, живеещи в центъра, се оплакват от тракането на конските копита. Затова местната власт реши да се използват пластмасови подкови, съществуващи на пазара, които след време да станат задължителни за конете, движещи се по виенските улици. 

Виена реши да субсидира преминаването към пластмасови подкови, защото те са много по-скъпи. Разходите за един кон възлизат на около 4000 евро годишно. Това е два пъти повече в сравнение с традиционния модел подкови. Пластмасовият вариант ще  забави износването на уличната настилка, причинено от използването на метални подкови. Ремонтът на повредените повърхности струва около 800 000 евро годишно. По тази причина Общината е предвидила 1,9 млн. евро за субсидиране на новите подкови за следващите пет години. 24-те виенски фирми, които имат файтони, могат да кандидатстват за новото финансиране от април 2024 г.
От ветеринарна гледна точка пластмасовите подкови са даже по-приемливи за конете, разказва професор Терезия Лика. Изследванията показват, че те не са неприятни за животните. Единствената разлика е, че подковаването трябва да е по-често - приблизително на всеки шест седмици, докато металните подкови могат да се използват до девет седмици.

Източник: БТА

Снимка: Schaub-Walzer / PID / Бюрото за международни връзки на Община Виена

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери евро | австрийската | Виена | столица | реши | настилка | пластмасови | конете | подкови | файтони

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори