В Китай: Дават паричен стимул, ако булката е до 25 г.

Съобщението, което беше публикувано в официалния акаунт в социалната мрежа "Уичат" (Wechat) на окръг Чаншан миналата седмица, гласи, че наградата е, за да се насърчи сключавнето на брак и раждането на деца.

 29.08.2023 13:10
В Китай: Дават паричен стимул, ако булката е до 25 г.

Окръг в Източен Китай предлага "награда" от 1 000 юана (137 долара) за младоженци, ако булката е на 25 години или по-млада. Това е най-новата мярка за насърчаване на младите хора да сключват брак на фона на нарастващата загриженост за намаляването на раждаемостта, предаде Ройтерс.

Съобщението, което беше публикувано в официалния акаунт в социалната мрежа "Уичат" (Wechat) на окръг Чаншан миналата седмица, гласи, че наградата е, за да се насърчи сключавнето на брак и раждането на деца.

Загрижени поради първия спад на населението в Китай от шест десетилетия насам и бързото му застаряване, властите спешно се опитват да приложат редица мерки за повишаване на раждаемостта, включително финансови стимули и подобряване на грижите за децата.

Възрастовата граница за сключване на брак в Китай е 22 години за мъжете и 20 години за жените, но броят на двойките, които сключват брак, намалява. Това води до намаляване на раждаемостта поради официалната политика, която затруднява самотните жени да имат деца.

Броят на сключените бракове достигна рекордно ниско ниво през 2022 г. – 6,8 млн. или най-ниското от 1986 г. насам, показват правителствени данни, публикувани през юни. През миналата година са сключени 800 000 брака по-малко, отколкото през 2021 г.

Коефициентът на раждаемост в Китай, който вече е един от най-ниските в света, се очаква да спадне до рекордно ниското ниво от 1,09 през 2022 г, съобщават държавните медии.

Високите разходи за грижи за децата и необходимостта да спрат кариерата си водят до това много жени да се отказват от това да имат повече деца или изобщо да станат майки. Половата дискриминация и традиционните стереотипи за жените, които се грижат за децата си, все още са широко разпространени в цялата страна.

Ниското потребителско доверие и нарастващите опасения относно стабилността на китайската икономика също са ключови фактори, посочени от младите китайци като аргумент за това да не искат да сключат брак и да имат деца.

Източник: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | години | имат | Китай | деца | раждаемостта | брак | миналата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори