Учени с предположение защо има по-леки и по-тежки форми на коронавируса

„Дейли мейл“ цитира твърдение на учени, според които степента на заболяването зависи не само от възрастта, но и от първоначалното количество частици от вируса, което навлиза в организма.

 05.04.2020 16:00
Учени с предположение защо има по-леки и по-тежки форми на коронавируса

Случаите на тежки и по-леки форми на заболяването при пациенти с коронавирус може би има своето обяснение.

Досега се смяташе, че заразата атакува повече и по-силно възрастните хора заради отслабената им имунна система и съпътстващи заболявания.

Зачестяват обаче смъртните случаи и при млади хора. „Дейли мейл“ цитира твърдение на учени, според които степента на заболяването зависи не само от възрастта, но и от първоначалното количество частици от вируса, което навлиза в организма.

По-голямото количество кара организма да произведе свръхреакция на имунната система. Тя от своя страна може да доведе до сепсис, който се изтъква като една от основните причини за смъртността. Ако първоначалното навлязлото количество на вируса е по-малко, това дава на имунната система повече време да овладее инфекцията, без да има свръхреакция.

Това означава, че при заразяването директно от човек на човек чрез вдишване, кашляне или кихане, количеството на вируса ще бъде по-голямо, отколкото, ако се прихване от частици, полепнали по дръжка на врата, например. Което обяснява големият брой на медици, заразени с вируса - те са в директен контакт с болни пациенти.

В Италия, например, 60 медицински лица са станали жертва на вируса и са починали. Изследването също така показва, че носенето на маски и спазване на социална дистанция може да допринесе за по-леко прекарване на болеста, ако все пак тя бъде прихваната.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери система | количество | заболяването | организма | вируса | частици | инфекция | първоначалното

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори