Живка Железова, ИТН: В 49-то НС станахме свидетели на това как политиката може да надделее над здравия разум и интересите на държавата

Живка Железова е кандидат за народен представител от листата на ПП "Има такъв народ" от 27 МИР - Стара Загора.

 25.05.2024 09:57
Живка Железова, ИТН: В 49-то НС станахме свидетели  на това как политиката може да надделее над здравия разум и интересите на държавата

Живка Железова е родена на 30 декември 1976 г. Народен представител от листата на ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ в 45-тото и 46- тото Народно събрание. Член в „Комисия по бюджет и финанси“ в двата парламента и в „Комисия по икономическа политика, иновации и туризъм“ в 46 НС. Общински съветник от квотата на ИТН в Общински съвет – Казанлък, мандат 2023 – 2027. Дипломиран бакалавър и магистър по Счетоводство от Икономически Университет-Варна. Притежава следдипломна квалификация за съдебен експерт от УНСС-София. Има натрупани над 25 години трудов стаж и професионален опит в областта на финансите, счетоводството, икономическите анализи и данъчно законодателство. Вещо лице по финансово-счетоводни експертизи към Окръжен съд-Варна. Собственик и управител на търговски дружества в сферата на счетоводните услуги и данъчни консултации със ситуирани офиси в гр. Варна /2000 г./ и гр. Казанлък /2006 г./. Притежава електроенергийно търговско дружество за производство на електроенергия от възобновяеми енергоизточници. Действащ съдружник в търговско дружество в областта на ресторантьорството и търговията. Семейна, с две деца. 

Живка Железова е кандидат за народен представител от листата на ПП "Има такъв народ" от 27 МИР - Стара Загора. 

Госпожо Железова, кои са основните теми, около които се развива настоящата предизборна кампания? Кои въпроси, според Вас, са по-важни за българския гласоподавател вътрешните или външнополитическите? 

Темите, които доминират, са икономиката и преди всичко поскъпването, заетостта и заплащането на труда, социалната политика, проблемите в здравеопазването и образованието. Но въпроси като еврозона, Шенген, Македония, военния конфликт, също са на дневен ред. Ние имаме ясна визия за управление и разработена програма с приоритети, с които всеки един български гражданин може да се запознае на официалния сайт на партията. Опитваме се винаги да сме близо до хората, защото те са нашият пътеводител.        

Въпросите са разнообразни и от различно естество. И всички са важни. Това са проблемите, с които гражданите се сблъскват в своето ежедневие. Например: за региона на Стара Загора, са ключови въпросите, свързани със заетостта на работещите в ТЕЦ-овете, тяхното бъдеще и планирано преквалифициране. И това е един от важните приоритети на ИТН, свързан с противопоставяне на затварянето на стратегически мощности в енергетиката, водещо до съкращаване на десетки хиляди работни места. За втория по големина общински център Казанлък, тревожността се измерва в други посоки. Проблемите с обезлюдяването, демографската криза, липсата на достатъчно работна ръка, концентрирането на една голяма част от населението в конкретен промишлен отрасъл,  което лишава останалите сектори от наличие на кадрова обезпеченост и ги обрича на нежизнеспособност, влошената инфраструктура, разходването на финансов ресурс, който обезпечава културните комплекси, но не повишава жизнения стандарт на местното население, поради грешното и компрометирано управление на местната власт. Ето защо, ние от ИТН, предлагаме финансирането на общинските проекти да се извършва след анализ на целесъобразността на проектите. Ще работим в посока прекратяване на безпринципното разходване на публичен ресурс, чрез балансиран Държавен бюджет, без популистки разходи и с ограничено теглене на държавен дълг. Важно е въвеждането и навременното прилагане на допълнителни мерки за подпомагане на домакинствата и бизнеса и тяхното правилно администриране, със заложени справедливи критерии за кандидатстване. От ИТН предлагаме социални разходи, насочени към хората, които имат реална нужда от подпомагане.      

За район Казанлък, от където съм издигната за кандидат за народен представител, важен приоритет, е проблемът с обезлюдяването. От ИТН ще предложим Национален план за ограничаване и решаване на демографската криза. Ще Ви дам пример с последните официални данни, изнесени от НСИ. Оказва се, че за 2023 г. Казанлък попада в ТОП 3 сред най-големите необластни градове в станата, чието население намалява. Към 30.04.2024 г., когато бяха изнесени тези смразяващи данни на сайта на НСИ, направих детайлна справка по отделни години и установих, че за последните 13 години, населението на Община Казанлък, е намаляло с 11 468 броя. През 2023 г. статистиката отчита 64 041 броя жители на територията на Община Казанлък, за сравнение през 2010 г., когато населението е било 75 509 броя. Числата са факт, но кой ще понесе политическата отговорност за отрицателния прираст?! Управлението на града за последните 13 години се ръководи от една власт: тази на ГЕРБ.  

В последните няколко месеца наблюдавахме конфронтация между партиите. Това част от политическата игра ли е или нормален процес? 

Наблюдавахме учудващ дефицит на здрав разум в повечето представители от парламентарните групи в 49-то НС. Работещи политики и действащи реформи на принципа на добрите практики, се характеризираха с репрезентативен характер. Това обстоятелство успешно се припокрива с известния афоризъм за политиката като „изкуство на възможното”. Видяхме едно нерелевантно поведение в управляващите, което беше лишено от логика, ирационално и продиктувано от непрозрачни, за някои сложни, объркани и злонамерени промени в нормативната уредба на България. Законотворчество, което „отвори“ Конституцията и успя да сътвори правни абсурди.

Важно правило, продиктувано от здравия разум сочи, че сърцевината на политиката, е поемане на отговорност и готовност за носене на последици.  

Развихрянето на силите на краткосрочното планиране на бившите управляващи, почиващо на бързо забогатяване и пречупено през призмата на днешното им изоставащо превъзходство над силите на здравия разум, показва липса на всякакъв нравствен императив и вродена хуманност. Тяхната склонност да търсят и обещават бързи решения на сложни проблеми, следва да бъде прекратена и никога да не се позволява на същите да бъдат отново овластени. Станахме свидетели на реформи, лишени от здрав разум и вредни за обществото и управлението на държавата. Една от причините, заради които пригодността за професията на политика не се измерва само с блестящи дипломи и владеене на езици, е именно способността за прилагане на здравия разум, която се изгражда в хода на постепенното натрупване на социален, професионален и управленски опит.

Какъв е слоганът на ИТН в тази кампания? С какво ИТН привлича избирателите и по какъв начин печели тяхното доверие?

Кампанията на ИТН за 50-то НС минава под слогана: „Да върнем здравия разум!“ в българската политика. И тук говорим за смяна на модела, за премахване на порочните практики и въвеждане на ясни и честни правила. През последните години бяхме коректив и очертавахме винаги слабостите в системата. Сега през погледа на препатили, виждаме само че сме били прави. Действията ни почиват на здрав разум, защото винаги сме поставяли в центъра националните интереси. Категорично сме против безпринципните договорки, защото сме се утвърдили във времето, като последователни и принципни. И това не са клишета, а определения, изпълнени със съдържание. Това е в основата на законотворчеството и постоянството в отношенията. Доверието на избирателя е един много сложен, дълъг и непрекъснат процес на доказване и утвърждаване. Печели се бавно и трудно, губи се мигновено: бързо и лесно. За да ти бъде гласувано доверие, е необходимо да си честен, прям и открит. Празнословието и красивите политически обещания, са само една красива опаковка, лишена от съдържание. Светът е променен и е крайно време България да поеме в правилната посока.

ЗА ДА НЕ ОПРЕДЕЛЯ ДРУГ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ - НАЧИНЪТ Е САМО ЕДИН:

ГЛАСУВАЙТЕ С № 1 В ИНТЕГРАЛНАТА БЮЛЕТИНА! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери години | Казанлък | политика | Това | последните | представител | здрав | разум | Железова | здравия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори