В Стара Загора започна кампания в помощ на Сияна

Животът на детето и семейството се преобръща след профилактичен преглед в училище в края на миналата учебна година, когато е препоръчано да потърси орпотед, заради съмнение за сколиоза. През септември 2019 е направена първата рентгенова снимка. Резултатът - идиопатична (с неясна причина за появяването и) S- образна сколиоза с ротация (промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош) и голям градус на изкривяването- 32°.

 20.02.2021 13:50
В Стара Загора започна кампания в помощ на Сияна

В Стара Загора стартира кампания в помощ на 12-годишната Сияна. Нейната майка Биляна Златкова е от града на липите, но семейството живее в Пловдив. Тя отправи апел за помощ чрез социалната мрежа Facebook. "Много е трудно да започнеш дарителска кампания, но една майка би направила всичко, дори и невъзможното за детето си. Сияна е 12-годишно момиче с остър ум и весела усмивка, изпълнена с мечти, както всичките ни приятели я познават", пише тя.

Да помогнем на Сиси - публикации | Facebook

Животът на детето и семейството се преобръща след профилактичен преглед в училище в края на миналата учебна година, когато е препоръчано да потърси орпотед, заради съмнение за сколиоза. През септември 2019 е направена първата рентгенова снимка. Резултатът - идиопатична (с неясна причина за появяването и) S- образна сколиоза с ротация (промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош) и голям градус на изкривяването- 32°. Препоръчва се лечебна гимнастика и плуване.

Сияна и баща й

От рентген на рентген

"За да бъдат правилно научени и изпълнявани упражненията, се наложи да ни приемат в Отделението по Физиакална и рехабилитационна медицина към МБАЛ Св. Панталеймон - Плевен от 29.07.2019 до 05.08.2019. След изписването ни от болницата набавихме необходимите за упражненията уреди и продължихме ежедневното им изпълнение в домашни условия. Следващото посещение на ортопеда беше на 07.01.2020, когато отново бе направена рентгенова снимка, а мнението на лекаря беше, че изкривяването не е прогресирало, да продължаваме с упражненията и плуване (при следващ прочит на снимките се оказа, че прогрес имало и е било наложително слагането на корсет още тогава)", обяснява майката.

През лятото на 2020 година обаче е назначен нов ренген, с който се установяна, че сколиозата е прогресирала и градусът на изкривяване е 42. Препоръчана е спешна опарация. Ако това не се направи, прешлените ще започнат да се смачкват, а ребрата да притискат вътрешните органи, а това ще доведе до редица други здравословни проблеми със сърцето и белите дробове главно, е лекарското предупреждение.

Семейството разбира, че операцията е с продължителност 6-8 часа, престоят в болница е седмици, а цялото възстановяване ще отнеме месеци. Мнението за операция е потвърдено от няколко специалисти. Междувременно лекар от Медицински център в Горна баня обаче предлага да се опита с Schroth терапия - това е метод за специализирани упражнения при сколиоза, както и че момиченцето е подходящо за ApiFix.

Надеждите се възвръщат... 

ApiFix е малко инванзивна методика за лечение. Устройството ApiFix се поставя на върха на основната кривина на гръбначния стълб, използвайки единствено два винта. Операцията отнема около час, болничният престой е 2-3 дни, възстановяването около две седмици, а разрезът е около 10 см. Имплантът ApiFix служи като „вътрешен корсет“. След поставянето му се прави курс с упражнения, чрез които зъбчетата на импланта „щракват“ едно след друго и така изправят кривината.
В България има три деца, преминали през тази интервенция. По данни на бащата на едно от тях след поставяне на импланта сколиозата е овладяна, а две седмици след операцията детето вече е с раницата на училище. Сияна и родителите й избират този по-щадящ метод, но са необходими средства.

Прилики и разлики
Разликата между Типична хирургия при сколиоза (ТХ) и ApiFix (AF):
Разрез: ТХ- 45 см, AF- 10см
Продължителност: ТХ- 6-8 часа, AF- 45- 60 минути
Хоспитализация: ТХ 6-7 дни, AF- 2-3 дни
Финансиране: ТХ се поема от Здравна каса (бившия фонд за лечение на деца), AF- не
ApiFix е имплант, изработен от израелският професор Yizhar Floman. Педи да се постъпи към поставяне на импланта, всеки кандидат бива одобрен лично от професор Фломан. Сияна е посочена като подходящ кандидат. Разликата е, че в момента Израел е затворен заради вируса и няма да изпратят екип, а оборудване, посредством което ще „присъстват“ на операцията онлайн.
От октомври 2020 до този момент Сияна практикува Schroth и носи корсет, по препоръка на кинезитерапевтът. Операцията трябва да се извърши в най-кратки срокове, за да може Сияна да има пълноценен живот, без тялото и да е обвито 23 часа в денонощието в неудобния и спарващ кожата корсет. За да се извърши операцията са необходими близо 30 000 лева, с които семейството не разполага. Само цената на импланта е 26 500 лв.
В Стара Загора кампания за събиране на средства стартира чрез Благотворителен базар, организиран от Моника Маринова, която е председател на Сдружението на тарловите пациенти в България.

Обмисля се поставяне на кутии в търговски обекти в града на липите.

Ето и другите начините да помогнете:

Дарителска банкова сметка

Обединена Българска Банка

гр. Пловдив

IBAN: BG52UBBS80021014505250

BIC: UBBSBGSF

Валута: Лева

Титуляр: Сияна Радославова Вадинска

Siyana Radoslavova Vadinska

PayPall: bilyana.n.zlatkova@gmail.com


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | кампания | операция | Майка | Сияна

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Annie Annie 21.02.2021 02:45

Случайни заеми до 500 000 000 евро С помощта на този заем е възможно да комбинирате заеми, да купите кола, да започнете собствен бизнес, да ремонтирате, да купите стоки, да купите камион, строителна техника / селскостопанска техника. Много възможности за икономическите оператори. Ел. Имейл: 1: infos.kredit700@gmail.com WhatsApp: +33 7 55 17 86 25 Ел. Имейл2: financial.service.group01@gmail.com


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори