Зам.-кметът Павлина Делчева: Гласът на децата за нас е безценен

Най-важната ни функция е да сме чувствителни към правото на най-уязвимите сред тях да изкажат мнението си, допълни тя

 21.06.2024 21:03
Зам.-кметът Павлина Делчева: Гласът на децата за нас е безценен

Община Стара Загора обещава да чуе гласа на децата и да ги насърчи активно да изказват мнението си по важните за тях въпроси, посочи зам.-кметът Павлина Делчева по време на финалната част от обучението на деца и младежи от Центровете за настаняване от семеен тип, а също така и от Малки групови домове в Стара Загора, по проект „ЗАЕДНО“.
 
Проектът „ЗАЕДНО“ се изпълнява от Сдружение SOS Детски селища България. Участниците в него бяха осведомени за различните нива и възможности за детско и младежко участие в процесите на вземане на обществени решения и как да повишат уменията си за участие в такива процеси. Заключителната сесия обобщи как на практика да се прилага наученото, както и разработване от страна на децата и младежите на послания към възрастните, които вземат решения за техния живот.
 
„Не забравяме най-важната си функция – да сме много чувствителни към правото на децата да изкажат мнението си. Особено към онези от тях, които са в най-уязвима позиция, защото са отделени от семействата си и нямат възрастни до себе си, които да са защитници и стожер на техните интереси“, обобщи мнението си зам.-кметът Павлина Делчева.
 
В заключителната сесия на проект „ЗАЕДНО“ днес участваха още двамата координатори Катерина Лазова и Марин Зарков. Те разказаха как е преминало обучението по метода на Лаура Лънди за смисленото детско и младежко участие. Този метод включва 4 елемента: глас – да се даде възможност на децата да изкажат мнението си, пространство – там, където безопасно ще изразят мнението си, аудитория от възрастни, която да го изслуша и влияние – не само да кажат какво искат, но и да последва положителна за децата промяна.
 
Целта е да се допринесе за включването на правата на децата в отговор на кризисни ситуации в целия Евросъюз. И в крайна сметка да се даде възможност на децата и младежите да участват в решения на местно, регионално и национално ниво по всички пряко касаещи ги въпроси, да се почувстват те ценени, чути и активно ангажирани.
 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | Участие | кметът | заедно | Делчева | Павлина | решения | мнението

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори