И първолаците с бележници с различни раздели

В бележника има и графи „Моите постижения”, „Моето поведение” и „Съобщения”, които се използват за обратна връзка с родителя.

 18.08.2019 07:42
И първолаците с бележници с различни раздели

Българско издателство подходи прагматично и пусна бележници за учениците от първи до четвърти класа, макар че по закон в начален курс децата нямат оценки и такъв  документ е излишен. Бележниците са връзкта между учителите и родителите  и са по-скоро комуникационен канал.

Бележниците сега са оформени съвсем практично и са различни за отделните класове. За първолаците например на първата страница е програмата за седмицата. На втората освен името, класа и училището си, детето вписва кой е класният му ръководител. Фигурира също личният лекар с неговия телефон, което улеснява връзката, ако възникне критична ситуация. 

Има сектор за връзка със семейството, като са посочени имената, адресите, имейлите и телефоните на майката и таткото.

Бележникът на първолака съдържа и подсказки за самото дете в раздел „Винаги трябва да имам в раницата”, където са изброени предметите, които не бива да забравя - моливи, острилка, гума, лепило, ножичка, блок, бои, подложка, четка.

В бележника има и  графи „Моите постижения”, „Моето поведение” и „Съобщения”, които се използват за обратна връзка с родителя.

Там учителите ще отбелязват как се справя детето. В начален курс  няма оценки, а се използват символи, като всяко училище си ги определя само. Най-често се използват слънца, усмивки, емотикони, калинки и дори мравки - като символ на трудолюбието. Педагогическите съвети на някои учебни заведения са отсъдили, че думата също е код и ползват „добре”, „много добре”, „отлично”. Те са много близки до думите, които съпровождат цифровите оценки, без да ги дублират напълно. Така родителят по лесно се ориентира, по-естествен е и преходът към оценяването в 5. клас, казват оттам. В края на учебната година всички символи се преобразуват в словесна оценка, която влиза в свидетелството за завършен клас. Това става по утвърдена от училището схема - например 32 калинки са отличен, а 24 - много добър.

В електронните дневници, които вече стават масова практика за начален курс оценяването да е с емотикони, но в различни цветове. Кликването върху жълтия, зеления или червения автоматично приравнява към съответната оценка. Родителят получава веднага съобщение, че детето е изпитано, както и резултата му. Така се информира в реално време включително, ако ученикът не е влязъл в час и му пишат отсъствие.

Остава въпросът - родителят цял ден телефона си ли да гледа или работата. Темата продължава.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери детето | връзка | различни | оценки | курс | използват | Начален | Бележник | първолак

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори