Такова мъниче, а вече с кариес

Поведението на майката по отношение на начина на хранене, хигиената и отглеждането са главните причини за развитие на кариес на ранното детство.

 19.10.2019 10:00
Такова мъниче, а вече с кариес

Кариесът в ранното детство е вече доста типично хронично заболяване при малките дечица. Кариесът е инфекциозно, многофакторно заболяване, което още в най- ранна детска възраст може да засегне временните зъби. Поведението на майката по отношение на начина на хранене, хигиената и отглеждането са главните причини за развитие на кариес на ранното детство.

Част от профилактиката на кариеса е създаването на добър хранителен режим при детето, в който се ограничава свободния достъп до храни, съдържащи захари и въглехидрати.

Майките трябва да полагат и специални грижи, които да профилактират заболяването.

 Почистване на зъбките

Грижата за първите зъбки на бебето започва от изникването им с обтриване с увита около пръста марличка, а впоследствие и с детска четка за зъби. Важно е зъбите да се почистват след хранене. При по-големите деца това може да става с четка и паста, но дори когато това е невъзможно, може да се вземат елементарни мерки като няколко глътки вода след хранене или жабурене на устата.

 Профилактика по време на хранене

Някои храни имат добър ефект срещу развитието на кариеси и е препоръчително храненето да завършва с някоя от тях. Те могат и да се използват като междинни закуски. Такива са авокадото, морковите, ягодите и малините. Жълтите сирена също имат свойството да намаляват Ph в устата - неслучайно във френската кухня храненето завършва с плато сирена.

По-големите деца могат да използват също дъвка с ксилитол (естествен подсладител) или разтвори за жабурене на устата, които съдържат екстракти от различни билки (карамфил, мента, мащерка и чубрица имат антисептичен ефект).

Маслото от чаено дърво също има силен антибактериален ефект, който покрива и причиняващите кариес бактерии, затова често е част от пастите за зъби и течностите за уста.

Пробиотиците може да помогнат да се поддържа добра флора и в устата, която да противостои на стрептококус мутанс.

При бебетата и малките деца, които сучат често, е важно да си изградите навик да предлагате малко вода след дневните кърмения. При нощните кърмения може да стимулирате преглъщане, като леко разбутате детето при връщането му в леглото или при завъртането му да спи. Ако се опитвате да премахнете нощното кърмене, не предлагайте никакви други течности освен чиста вода.

 Профилактични прегледи от едногодишна възраст

Редовните профилактични прегледи при детски зъболекар трябва да започнат още от едногодишната възраст на детето и да се правят минимум веднъж годишно. По този начин вашето дете ще свикне със зъболекарския кабинет и няма да изпитва страх и притеснение от прегледа и манипулациите. Съвременните методи за лечение на кариеси при децата, особено използването на лазерната технология, намаляват до минимум болката и стреса, които продължават да плашат много от възрастните.

По материал на "Дневникът на мама и татко"

Снимка: Вис Виталис

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери време | храна | развитие | майката | причини | прием | хранене | кариес | детство | ранното

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори