На коледна седянка се събраха моми и момци в ДГ № 25 "Ален мак" в Стара Загора

Деца и преподавателки бяха облечени в народни носии, а занималнята на групата пресъздаде селския мегдан, където са се събирали момите и момците навремето.

 13.12.2023 15:34
На коледна седянка се събраха моми и момци в ДГ № 25 "Ален мак" в Стара Загора

Фолклорен спектакъл с музика и танци "Коледна седянка" представиха на вълнуващо тържество децата от четвърта група "Малката русалка" в старозагорската детска градина № 25 "Ален мак".

Деца и преподавателки бяха облечени в народни носии, а занималнята на групата пресъздаде селския мегдан, където са се събирали момите и момците навремето. Фолклорният спектакъл бе по идея на преподавателките на децата Радка Тасева и Христина Иванова, със специалното съдействие на музикалните ръководители Миглена Колева и Диляна Апостолова. В началото на тържеството специален поздрав отправи директорът на ДГ №25 Мeглена Бакърджиева, която пожела здрава, успешна и весела Нова 2024 г.

Какво са си казвали младите по седенките и как са се веселили истински с песни, танци, ръченица показаха с много старание малките таланти от четвърта група. 

"Хайде, бе, юнаци, с рошави калпаци, до момите да седнем, мома да си намерим!", подкани един от момците. "Залюбих, мамо, три моми", пък запя друг. 

Като истински артисти момичетата и момчетата пяха, играха, рецитираха, а  коледарската група смело изрече наричанията за здраве и берекет.

На седянка не е толкова лесно, момците трябваше да отгатват и гатанки, като "Рано пиле, рано пее - що е то?"

Спектакълът завърши с кръшно хоро под звуците на "Мома Яница" , в което се включиха и семействата на малчуганите. На финала, по стара българска традиция, всички опитаха от вкусната пита.

 

Освен майките и татковците, щастливи бяха и от екипа на детската градина, който положи много старание, обич и търпение, за да се реализира чудесното тържество.

Преди дни групата зае престижното второ място в първа категория "Най-усмихнатите деца в детската градина" в национален конкурс за най-усмихнат клас на България.

На тържествена церемония в понеделник вечерта, пък ДГ №25 "Ален мак" получи награда за добротворство. Децата от всички групи в детската градина и родителите им бяха номинирани за отличието "Добрият Самарянин 2023" , заради организиране и участие в редица благотворителни инициативи.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери градина | Стара Загора | Ален | На коледна седянка | се събраха | ДГ №25 "Ален мак" | деца и преподаватели | бяха облечени в народни носии

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори