Нов рецептурник ще влезе в детските градини

Промени в Наредба на здравното министерство не допускат кайма, кебапчета и вредни торти в кухните на забавачките.

 10.02.2020 11:26
Нов рецептурник ще влезе в детските градини

Предстои въвеждане на нов рецептурник в детските градини в страната. Сега децата се хранят по рецептурник от 2004 година.

„ До месец-два се очаква да започне внедряването на новия, който е препоръчителен. Той вече е утвърден от Министерството на здравеопазването. Въвеждането му е по-продължителен процес, каза за stz24.com Д-р Росица Николова, главен инспектор хранене и диететика към РЗИ – Стара Загора. Подбрани са рецепти, които осигуряват общо диетично хранене, подходящо за деца и съобразено с хроничните заболявания след малчуганите. Дефиниран е и грамажът според възрастта.

Само преди дни влязоха в сила промени в Наредба № 6 на Министерството на здравеопазването за здравословното хранене на децата от 3 до 7 градини. Промените имат три насоки, подчерта д-р Николова.

Първата е да се осигури приемът на пълноценни белтъчини. Увеличен е продуктовият набор на храни като месо, яйца, риба и млечни продукти. Другата мярка е ограничаване на храни, които съдържат мазнини. Един от начините е да се избегне пърженето при приготвяне на храната, което е нездравословно. Мляното месо трябва да е нетлъсто, със съдържание на мазнини по-малко от 7%, птичето месо да е без кожа, ако има телешко и свинско  - без видими тлъстини, без сухожилия и кости. Позволени са шунка и филе, но те трябва да са без съдържание на механично отделено и формовано месо. 

Това са утвърдени стандарти, които гарантират високо качество и подходящи месни продукти за деца, пояснява д-р Николова. В унисон с тези мерки не се допуска в кухните на детските градини предлагане на месни заготовки – кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици, кренвирши. Предлага се мляно месо с ниско съдържание на мазнини и сол.

Третата мярка, която цели Наредбата, е да намали и ограничи консумация на храни, които имат много добавена захар. Идеята е отново така да се ограничат случаите на наднормено тегло сред децата. Допустимото количество е не повече от 5% захар или пчелен мед (една чаена лъжичка) за подслаждане на чай или мляко в детското заведение. Изключва се възможността да се предлагат сладкарски шоколадови изделия, които не се приготвят в кухнята на забавачката -  като вафли, сухи пасти, кроасани и торти.

В изменението на Наредба № 6 има и текстове, които касаят внасянето на торти за лични празници в детските заведения. Текстовете не допускат храни с вредни съставки като маргарин, оцветители, сметаново-маслени кремове и др.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Децата | съдържание | Стара Загора | храни | месо | детските | наредба | мазнини | хранене | торти | рецептурник | детско хранене | вредни съставки

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори