Детските градини в Стара Загора в готовност да отворят врати

Има създадени графици как да се приемат децата в детските заведения, за да се избегнат струпвания, обясни за stz24.com ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

 19.05.2020 13:14
Детските градини в Стара Загора в готовност да отворят врати

В детските градини имат готовност да започнат да приемат деца, до утре до обяд ще имаме готовност и за яслите, каза за stz24.com ресорният заместник-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

От 22 май възстановяват работата на детските градини и ясли при строго спазване на хигиенните изисквания и осигуряване на безопасна среда за децата. Това обяви на извънреден блифинг здравният министър Кирил Ананиев, който е издал заповедта днес.

Кметовете на общини са задължени да организират рестарта на детските заведения според спецификата на населените места. Градоначалните ще имат крайната дума по всички условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира животът и здравето на децата.

"Основният апел е към родителите, които имат възможност да си гледат децата и най-вече, ако има неразположение на детето или член на семейството, който е в недобро здравословно състояние, да не ги пускат", заяви Сотирова.

Заместник-кметът допълни, че има създадени графици как да се приемат децата в детските заведения, за да се избегнат струпвания. Родителите трябва да се съобразят с мерките, които са предприети, а вкъщи да спазват всички хигиенни и противоепидемиологични изисквания, както и децата да не се събират при излизане от детското заведение с хора с обострено състояние.

"До края на седмицата вероятността да открием детските заведения е по-малка, но от следващата ще се справим с всички", добави още Сотирова.

В заповедта на здравния министър се предлага да не се изискава здравна бележка при връщане на децата в градините, за да се избегне струпване пред лекарски кабинети. Но медицинският контрол остава сериозен и ще има постоянно присъствие на медицинско лице.

Посещението няма да е задължително, а това няма да е обвързано със семейните и социалните помощи. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Той цитира проучване, според което 38% от родителите са готови веднага да си пуснат децата на детска градина.

Голяма част от занятията следва да се провеждат на открито. Не може да се осигури дистанция в групите. Ще се осигури такава между групите и учителите, но не и в самата група. Учителите ще имат маски и шлемове, каза още Вълчев.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | детски | градини | детски градини | образованието | детските | Родители | става | Красимир | ясли | Иванка Сотирова | Отварянето

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори