Промяна: Отпускът по майчинство ще може да се ползва от родител на майката или бащата

Социалното министерство ще регламентира реда за прехвърлянето на отпуска за бременност и раждане на дете на един от родителите - на майката или на бащата. Баба или дядо на дете над 6-месечна възраст имат право да ползват отпуска на майката, ако той им бъде прехвърлен.

 12.10.2023 16:13
Промяна: Отпускът по майчинство ще може да се ползва от родител на майката или бащата

С промени в Наредбата за ползване на отпуските ще бъде регламентиран редът, по който отпускът за бременност и раждане на дете може да бъде прехвърлен на някого от родителите на майката или на бащата. Става дума за законодателната промяна, според която баба или дядо на дете над 6-месечна възраст имат право да ползват майчинския отпуск, ако той им бъде прехвърлен.

Социалното министерство ще регламентира реда за прехвърлянето на отпуска за бременност и раждане на дете на един от родителите - на майката или на бащата. Баба или дядо на дете над 6-месечна възраст имат право да ползват отпуска на майката, ако той им бъде прехвърлен. Това беше  регламентирано с промени в Кодекса на труда миналата година, а сега се урежда и механизмът с публикувани за обсъждане промени в Наредбата за ползване на отпуските. 

Преди промените в Кодекса на труда майка можеше да прехвърля отпуска на баби и дядовци само ако бащата на детето е починал или е неизвестен. От началото на годината тази разпоредба вече не действа. 

Сега, за да се уреди ползването на отпуска от баща, баба или дядо на детето след навършване на неговата шестмесечна възраст, този, който поема отпуска за раждането, подава до работодателя си заявление по образец и копие от акта за раждане. 

Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението, а ако лицето няма право на отпуска, работодателят е длъжен  да уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си. 

 

В заявлението за ползване на отпуска се декларира, че детето не е дадено за осиновяване, не е настанено в детско заведение или в социална услуга, не се отглежда от лице, включено в програма за подкрепа на майчинството, майката не продължава да ползва лично отпуска си и че трудовото ѝ правоотношение не е прекратено. 

В проекта на промени в Наредбата се предлага и въвеждането на удължен годишен отпуск на служителите от социалните услуги - до 36 работни дни, за педагозите и специалните педагози. Предлага се още 26 дни годишен отпуск да ползват и основните специалисти, които осъществяват дейности по ръководство и предоставяне на социални услуги, служителите, пряко ангажирани с обслужване на потребителите на услугата, както и препоръчаните специалисти, които работят по трудов договор или на непълно работно време.

Източник: БНР 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери дете | бащата | възраст | право | дядо | майката | раждане | отпуска | ползват | прехвърлен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори