213 недоносени бебета изписаха от „Селена“ от началото на годината

Днес от неонатологията на „Селена“ си тръгна Ева. Момиченцето се роди в 33-та седмица от бременността с тегло едва 1530 грама.

 17.11.2021 13:40
213 недоносени бебета изписаха от „Селена“ от началото на годината

213-тото недоносено бебе за 2021 година изписаха от болница „Селена“ днес, на Световния ден на недоносените деца. През тази година в най-големия интензивен неонатологичен сектор в България са отгледани девет бебета с екстремно ниско тегло под 1000 грама.

Днес от неонатологията на „Селена“ си тръгна Ева. Момиченцето се роди в 33-та седмица от бременността с тегло едва 1530 грама. Един месец продължи специализираната денонощна грижа за нея в интензивния сектор на „Селена“. Тя вече е достатъчно голяма, за да се прибере при родителите си. „Ева ще има два рождени дни – датата на биологичното си раждане и същинският за нас – датата на изписване от болницата“, споделя бащата Петър Илиев, който видя детето си за първи път днес.

В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб броят им надхвърля 15 милиона. Недоносените деца на практика представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства.

 

На снимката: Мари Аведисян и Петър Илиев заедно с новото попълнение в семейството им – малката Ева.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | Днес | грама | деца | сектор | бебета | броят | Илиев | Селена | изписаха

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Истина Мирова 17.11.2021 14:30

Rosen Karamfilov се чувства благодарен : "" Световен ден на недоносените деца. Аз самият съм недононосено дете. Това ме е направило двойно по-признателен за живота. Някак си - появяваш се без нищо около диханието ти да е сигурно. И така се научаваш да го цениш. Понякога детето е само недоносено. Друг път има увреждане. В трети случай е недоносено, но лекарски грешки му докарват увреждане. После го пишат по рождение. Това с приписването на нещата, не е отсега. Кое е специалното на недоносеното дете? Ами ето това - понякога в него се спуква една тръба. И студът ражда поет. Поетът не може да бъде отнет от детето, било то недоносено или не. То е дете. Тоест - през отворената му фонтанела влиза светлината. И през словото му излиза. '


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори