Бизнесът иска държавна финансова помощ за всички фирми със загуби от над 20%

Според изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов "неработещо е първоначалното предложение държавата да плаща 60% от заплатите на служителите в затруднените компании.

 29.03.2020 12:00
Бизнесът иска държавна финансова помощ за всички фирми със загуби от над 20%

Бизнесът настоява за държавна финансова помощ за всички фирми, които понесат загуби от над 20% заради кризата покрай битката с COVID-19. Това предложение на КРИБ е било включено в проекта, обсъждан на Съвета за тристранно сътрудничество в събота, и прието от останалите партньори, обяви в предаването „Събуди се” изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Той бе категоричен, че е неработещо първоначалното предложение за това държавата да плаща 60%, а работодателите – 40 на сто от заплатите на служителите в затруднените компании.

„Съотношението 60:40 работи за големите компании, защото те имат ликвидност и могат да запълнят дупката, която се получава. Малките и средните предприятия обаче не могат”, поясни Иванов.

„Вчера ни беше представен проект, който по обхват е възможно най-големият. Там има първа група – от компании, които, без да доказват нищо, имат право да бъдат включени в мярката. Това са фирмите, затворени със заповед на министъра. Има и списък на най-засегнатите сектори.

Втората група са абсолютно всички компании, които отговарят на два критерия – един основен и един допълнителен. Това е моментът, който ние подкрепихме в края на заседанието на Тристранния съвет, защото нашите предложения бяха приети. Става дума за прага от 25%, който беше предложен от държавата, т.е. когато имаме спад на нетните приходи от продажби над 25 на сто, фирмите се включват към широкия списък и имат право да получат средства по тази мярка", обясни Иванов.

Източник: Нова телевизия

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери бизнес | Иванов | предложение | компании | държавата | КРИБ | Съвет за тристранно сътрудничество

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори