Вени Петрова, БХРА: Необходим е незабавен държавен декрет за защита на бизнеса

Считам за задължително държавата да подготви незабавно и внесе за разглеждане в Парламента правителствен декрет с мерки за справяне с кризата.

 13.03.2020 09:43
Вени Петрова, БХРА: Необходим е незабавен държавен декрет за защита на бизнеса

Над 50% е вече регистрираният спад на продажбите на хотелиерски и ресторантьорски услуги, споделят регионални браншови организации в туризма. Процентът анулирани резервации и други организирани събития  е над 90%. Хотели и ресторанти са заплашени от фалит, а такава вълна, последвана и от спад в работата на прилежащи бизнеси, може да срине икономиката на страната.

В туристическия бранш работят малко над 400 000 човека. Неговият принос като ключов за българската икономика сектор, осигуряващ над 12% от БВП и повече от 11% от работните места в страната е признат в Националната стратегия  за устойчиво развитие на туризма в Република България, 2014-2030 г.

Европа посрещна нашествието коронавирус неподготвена. Темата остава най-дискутирана и е топ новина във всички медии. Изправени сме пред форсмажорни обстоятелства и в ситуация на пандемия, трябва да запазим бизнеса си, работните места, трябва да оцелеем, коментира Вени Петрова, председател Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

Считам за задължително държавата да подготви незабавно и внесе за разглеждане в Парламента правителствен декрет с мерки за справяне с кризата. Те трябва да са координирани и да осигурят спокойствие на бранша за смекчаване на икономическите и финансови въздействия на световната епидемия  и хоризонт за стабилизиране на бизнеса, допълва Вени Петрова.

Седем от най-големите браншови организации проведоха работна среща на 11 март за обсъждане на най-неотложните действия за предотвратяване на финансов колапс на българския туризъм. На срещата беше изработена обща позиция и предложения до Правителството. От браншовите организации предлагаме да бъде проведена без отлагане в рамките на следващите няколко дни разширена среща с участието на Министерство на туризма, Министерство на финансите, Министерство на икономиката, Министерство на труда и социални грижи, Комисия за Финансов надзор  и други държавни органи.  На нея ще бъдат представени конкретни предложения за преодоляване на извънредната ситуация и опит за стабилизиране на сектора.

Ето и част от текста на документа:

„С цел съхраняване на работни места, предотвратяване на фалити и  спасяване на критичен брой засегнати бизнеси по цялата верига на туристически доставки предлагаме:

1.Българската държава да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодател и работник по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения за срок от 12 месеца, считано от 01.04.2020 г.;

2.Безлихвено отсрочено плащане на ДДС за период от 12 месеца, считано от 01.04.2020 г.;

  3. Безлихвено отсрочено плащане на местен данък и такса смет за период от 12 месеца, считано от 01.04.2020 г.;
  4.Осигуряване на целеви финансов ресурс не по-малък от 200 млн. лева чрез Българска банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към търговски банки;
  5.Мораториум върху влизане сила на промените в Наредба 18  от 2018 г. за  12 месеца, считано от 01.08.2020 г.
  6.Иницииране от страна на българското правителство на финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш в България чрез използване на европейски средства.“

  Нека приемем изпитанието спокойно, разумно и отговорно. Да спазваме всички необходими предпазни  мерки, да не се поддаваме на спекулации и паника. Вярвам, че Правителството не просто ще ни информира за размера на пандемията, а и ще защити българския туризъм, казва председателят на БХРА.  

   

  Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


  Маркери места | месеца | организации | министерство | мерки | защита | бизнеса | туризма | туристическия | 2020 | БХРА | Вени Петрова | считано | Вени | държавен декрет

  Коментирай

  Кликни за нова
   
  Въведете символите от картинката

  #1 Венчо Петров 14.03.2020 04:27

  Тази година ще е така, лично вие си имате достатъпно пари заделени под възвниците! Ще се научите да вместо да карате коли за 100 000 да карате за 10 000 .


  Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

  Затвори