Няма скок в цените заради страха от коронавируса

Досега тестовете са анализираха в две лаборатории в София, но от днес това ще става в още две - в Стара Загора и Варна. Страната ни има и достатъчна наличност от инфекциозни легла, където да бъдат лекувани пациенти.

 28.02.2020 16:00
Няма скок в цените заради страха от коронавируса

„В момента няма увеличение на цените на стоките, въпреки че се забелязва някаква паника и закупуване на определени стоки от магазините. Следим ситуацията всеки ден и по градове". Това увери министърът на икономиката Емил Караниколов, който от днес влиза в състава на кризисния щаб, създаден заради разпространението на коронавируса (COVID-19).

„Не се презапасявайте със стоки, не е необходимо към момента", призова той гражданите и увери, че в държавния резерв на страната има всичко необходимо, за да отговори тя на една евентуална кризисна ситуация.

Ето защо от него ще бъдат отпуснати 100 000 литра спирт, за да бъде преодоляна липсата на дезинфектанти, която вече се усеща в аптеките. Държавата влиза и в преговори с бизнеса, за да осигури и наличните на маски и предпазно облекло. В тази връзка предстои среща между икономическия министър и Асоциацията по текстил.

От своя страна председателят на щаба проф. д-р Венцислав Мутафчийски увери, че обществото ще бъде незабавно уведомено, ако заболяването бъде регистрирано у нас. От днес започва да действа и междулабораторен контрол на пробите, а комплектите, които се използват от нас, са от реномиран английски производител и са напълно надеждни, подчерта още ръководителят на щаба.

Досега тестовете са анализираха в две лаборатории в София, но от днес това ще става в още две - в Стара Загора и Варна. Страната ни има и достатъчна наличност от инфекциозни легла, където да бъдат лекувани пациенти.

Изключителна тежка е ситуацията заради коронавируса. Това пък заяви в студиото на Сутрешния блок на БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. От Министерството на туризма са в непрекъснат контакт с Националния щаб и е създадена извънредна работна група, която непрекъснато парви срещи с туротераторите.

Те се притесняват, че ще настъпят масови откази от пътуания и това ще се отрази изключително неблагоприятон на бизнеса и цялата икономическа ситуация, каза Ангелкова. По думите и ситуацията ще се нормализира, защото целият свят е фокусиран върху коронавируса и се взимат мерки.

Миналата година също сме имали редица изпитания, но въпреки тях годината е приключила изключително положително за туризма - над 9 млн. и 300 хиляди туристи са дошли в България, уточни Ангелкова.

Трябва да се взимат адекватни мерки и да се спават предписанията към съответния момент, призова тя и заяви, че ситуацията е динамична и картината непрекъснато се променя. За момента има съвет да не се пътува по отношение на областите в Северна Италия - Венето и Ломбардия, където е установена заразата.

"Това са препоръки, но виждате че и на срещите, които проведхоме с туроператорите, всички те са изявили готовност и съгласно директвата и Закона за туризма, чл. 89, дали сме разяснение на нашия сайт заедно с КЗП какво трябва да спазват потребителите, когато решат да отменят своята почивка, така че да защитят своите потребителски права", каза още министърът.

Източник: Агенция КРОСС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Днес | Лаборатория | Стара Загора | увери | коронавирус | щаба | д-р Венцислав Мутафчийски

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори