В Габрово обявяват петото годишно време – карнавалното

На събитието, което ще се проведе на оркестрината на ул. „Радецка“ в центъра на града, се очаква да бъде обявено мотото за 2024 г. на традиционния карнавал.

 09.11.2023 20:57
В Габрово обявяват петото годишно време – карнавалното

В Габрово на 11 ноември от 11:00 ч., в символичната комбинация 11.11 в 11:11 ч., ще бъде обявено началото на петото годишно време – карнавалното. Това съобщават от Община Габрово. 

На събитието, което ще се проведе на оркестрината на ул. „Радецка“ в центъра на града, се очаква да бъде обявено мотото за 2024 г. на традиционния карнавал. 

„Интересът към новото карнавално време и мотото рязко нарасна след 2019 година, когато всички установиха, че каквато е темата на габровския карнавал, това ще се случва и по света. Сега всякакви хора от близо и далеч се опитват да се домогнат до така ценната информация по всевъзможен начин. Фактът, че все още нищо не е изтекло в пространството също е доста съмнителен – екипът или е от супер професионалисти, или са ги пратили на почивка някъде на високо, или са ги опиянили с някоя билка, или пък изобщо нищо не знаят, за по-сигурно. Но ние ще се придържаме към първата версия“, се посочва в съобщението. 

БТА припомня, че с обявяването на началото на подготовката на карнавала на 11.11. се поставя началото на „петото годишно време“ в Габрово, определено като карнавалното, за разлика от природните четири сезона. Петият сезон за габровци е характерен с хумор, сатира и много забава, казват местните, които се възприемат като „столичани“, живеещи в „столицата на хумора“.

Символично с пясъчен часовник се дава начало на обратното броене към Карнавал 2024, който се се организира в третата събота на месец май. През 2023 г. се проведе неговото издание №100. 

За отбелязаната годишнина свидетелства най-старият запазен източник за еквивалент на проявата - снимка от 1923 година, информират още от Общината.

Снимка: БТА, архив

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери време | началото | проведе | Габрово | карнавал | годишно | обявено | петото | 2024 | мотото

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори