Изпит: По вариант 7 ще пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.

 24.08.2023 08:43
Изпит: По вариант 7 ще пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ

Зрелостниците, които се явяват на днешната матура ще пишат интерпретативно съчинение или есе по 41-ва задача на вариант 7 от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) от сесията август-септември.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.

На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература са допуснати 8612 зрелостници, които ще бъдат разпределени в 280 училища. Ангажирани са 2913 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа. Влизането в залите ще става със служебна бележка за допускане до него и с документ за самоличност, поне 30 минути преди началото на матурата.

Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.

Максималният брой точки е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които са за оценка "Среден (3)".
Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са на 25 август. 

На 28 август ще се състоят допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

Снимка: Министерство на образованието и науката

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери септември | август | вариант | изпит | изпити | зрелостен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори