Национален траур утре за жертвите на наводненията в община Царево

Премиерът Николай Денков обяви, че свиква междуведомствена експертна комисия, която трябва да разследва причините за бедственото положение по южното ни Черноморие.

 07.09.2023 20:29
Национален траур утре за жертвите на наводненията в община Царево

Правителството реши утре да е Ден на национален траур за жертвите, на наводненията в община Царево на 5 септември. Четирима души загинаха в бедствието - двама мъже и две жени.

Премиерът Николай Денков обяви, че свиква междуведомствена експертна комисия, която трябва да разследва причините за бедственото положение по южното ни Черноморие.

С минута мълчание в памет на жертвите от пороя в Царево започна правителственото заседание, на което бе анонсирано свикването на междуведомствена комисия. Тя трябва да установи причините за тежките последици от природната стихия, стана ясно от думите на премиера Николай Денков:

"След като имаме хора, които загубиха живота си, сега е време да се опитаме в дълбочина да анализираме какви са причините за това, което се случи, и да подготвим тези действия, които да позволят следващия път, когато имаме такова природно бедствие, да сме по добре подготвени".

Междуведомствената комисия ще се ръководи от заместник-министъра на околната среда и водите Петър Димитров и след сформирането й ще докладва на премиера:

"Това е начинът да се подходи сериозно и системно, когато има проблеми от този тип. Мястото, където да бъдат обсъдени причините, са именно такива междуинституционални формати, в които всички експерти могат да представят тяхната компетентна гледна точка. Решенията трябва да бъдат на базата на обективна, проверена и пълна информация, а не на базата на едно или на други мнение във Фейсбук", отбеляза премиерът.

Ръководителите на министерствата и ведомствата, които участват в комисията, имат тридневен срок да посочат свои представители. След това тече нов тридневен срок, в който трябва да бъде свикано първото заседание на комисията, а в 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за законодателни промени, ако е необходимо, обясни Денков.

Контролът върху работата на комисията ще се осъществява лично от премиера.

Източник: БНР

Снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери комисия | трябва | заседание | Комисията | премиера | причините | срок | жертвите | Денков

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори