Обмислят нови мерки срещу COVID-19

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата", заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров.

 13.10.2021 21:45
Обмислят нови мерки срещу COVID-19

Здравните власти обмислят затягане на мерките на национално ниво заради изострената COVID ситуация в страната. В петък се очаква да бъдат обявени подробности относно тях. Те ще са за цялата страна, а не локални, заяви здравният министър Стойчо Кацаров. Във фокуса на мерките ще бъдат ресторантите, фитнесите и други обекти за развлечение и спорт. Причината да се обсъждат нови мерки е, за да се предпази болничната системата от прекален натиск, а не защото страната ни не успява да се справи в четвъртата вълна на пандемията, допълни д-р Кацаров. Той ще настоява училищата да затварят последни, посочва NOVA.

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата", заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров.

Има точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите, добавят здравние власти.

"Делта вариантът циркулира на 100% у нас. Следим него и неговите 38 подварианта.Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина към този момент", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и добави: "Тази COVID-вълна се развива бавно, в последните дни се повишава заболеваемостта малко по-интензивно. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта".

4735 души са починали за 9 седмици през първата вълна. През втората вълна за 9 седмици са починали 4479 души. През настоящата вълна за изминалите 9 седмици броят на починалите е 3364 души, което е доказателство за това, че този вариант на COVID-19 не е по-тежък и смъртоносен, посочи проф. Мира Кожухарова.

Проф. Христова представи сравнителни данни за заболеваемостта в България и другите балкански държави за двуседмичен период на 1 млн. души. В сравнение със Сърбия, докато тук имаме 4000 за две седмици на 1 млн., в Сърбия са в пъти повече. Имаме по-голям размах на вълната в Сърбия към момента. При нас заболеваемостта е малко по-ниска от тази в Турция, за предишната вълна по-късно започва в Турция и достига доста по-високи нива. Албания – там има малко по-малко заболяемост от тази у нас, в предишните вълни, в България е бил по-висок пикът. Гърция – там са с малко по-ниска заболяемост от у нас. За целия период Гърция са поддържали по-ниски нива на заболяемост. В периода между третата и четвъртата вълна при нас са задържани по-ниски стойности. Румъния – в пъти по-висока е заболяемостта в момента. В Румъния и Сърбия положението е много по-тежко, отколкото у нас, а е сходно с Албания, Гърция и Турция. "100% циркулира в момента Делта вариантът, следим класическия вариант на Делта варианта и неговите 38 подварианта", добави проф. Христова. Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина, подчерта още тя.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19, интензивни са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни, съобщи д-р Златанов.

Засега леглата в COVID отделенията са достатъчни навсякъде в страната, заяви д-р Кацаров. „Ситуацията е напрегната, не е лесна, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос. Така или иначе обаче се обмислят допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията”, каза той.

Министър Кацаров заяви още, че Здравното министерство прави опити да внесе нов вид препарат за тежкоболни пациенти с коронавирус, за който обаче още няма разрешение за използване в ЕС. Затова било необходимо да се приеме специално решение от Министерския съвет.

Обмисля се още и връщане на възможността за онлайн записване за ваксинация. До края на седмицата може да обявят и нови мерки срещу епидемията, след като ги съгласуват с представители на бизнеса.

Източник: nova.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери заяви | Сърбия | души | малко | седмици | момента | Кацаров | заболеваемостта | вълна | covid

Слънце в петък
22.10.2021 08:38

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори