Тол таксите оскъпявят храната и билетите

Приходите от тол такси идват от джоба на всеки българин.

 01.12.2019 07:50
Тол таксите оскъпявят храната и билетите

Въвеждането на тол таксите ще оскъпи хранителните продукти, ще оскъпи и транспортните ни разходи. Още при правене на финансовите разчети, АПИ кани Световната банка да изследва ефекта върху портфейла на българина.

Експертите на Световната банка са направили изчисления за 19 групи стоки, които присъстват всеки ден на трапезата ни. Сметките са на база тарифите, които вече са обявени за обществено обсъждане и предлагания обхват на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са използвани осреднени цени на Националния статистически институт.

Според изследването максималното увеличение в различните групи ще е от 0,05% при прясната и замразената риба, до близо 4% при безалкохолните напитки. В абсолютно изражение това е най-много 2 ст. за килограм или литър.

Експертите отбелязват, че очакваното поскъпване при отделните продукти е различно в зависимост от тяхната цена, разстояние на превоз, тегло и обем. Колкото повече се преработва един продукт, толкова повече поскъпва, защото транспортните разходи се увеличават. Има значение също дали стоката е от внос или е местно производство.

Средната цена на килограм ориз например по данни на НСИ е 2,33 лв. с ДДС. При средна дължина на превоз от 189 км за транспортиране на този продукт текущите средни разходи с винетка са 32,38 лв. на тон. При въвеждане на тол таксуване се очаква да нараснат на 34,64 лв. за тон, което е увеличение на транспортните разходи със 7%.

Но тъй като делът на тези разходи при ориза е малък (1,8%), отражението върху крайната цена на единица продукция би било най-много 0,17% или 0,004 лв./кг. Трябва да се има предвид, че един камион превозва не 1 кг ориз, а няколко тона според вместимостта на превозното средство. И така тол таксата, която е малка част от транспортния разход (основната част е горивото), разпределени върху целия товар, води до минимално оскъпяване.

Хлябът и млякото ще се увеличат с до 3 ст.

Очаква се превозвачите да прехвърлят изцяло върху цената на билетите разходите си за преминаване от винетка към тол такса. Проучването показва, че дори в този случай повишението би трябвало да е между 5 и 96 ст. 

Снимка: frognews

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери килограм | част | тол такси | увеличение | цена | един | разходи | продукт | превоз | транспортните | ориз

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори