ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Излекуваните граждани са в добро здраве

По темата за оповестяването на имената на заразените с коронавирус, той посочи, че е абсолютно и категорично против оповестяването на техните имена. „Има закон за защита на личните данни и в този закон има параграф относно данните, които са свързани със здравословното състояние на човека, пол, религия и сексуална ориентация.

 21.03.2020 10:32
ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Излекуваните граждани са в добро здраве

От всички 5000 тествания, които са направени в страната, около 500 са направени за сметка на държавата, а над 4500 са дарения от физически лица. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА.

„Имаме тестове. Изпитваме затруднения с реактивите, които са за автоматична екстракция в Националната лаборатория, но нещата засега се решават бързо. От всички тествания, които са направени в страната – над 5000, 500 са направени за сметка на държавата, защото бюджетът на ВМА и на Националния център са държавни пари. Останалите над 4500 теста са дарения от физически лица. От физически лица очакваме другата седмица над 10 000 теста, които са заявени и вече платени. Благодаря на тези, които се отзоваха на предизвикателствата на ситуацията, в която се намираме. Не сме обявили апел за дарения, но непрекъснато ми се обаждат хора, които искат да бъдат полезни в тази ситуация“, посочи Мутафчийски.

По думите му излекуваните граждани са в добро състояние, без температура, кашлица и каквито и да е симптоми. „Това не е достатъчно. Трябва да се направят две отрицателни проби за 24 часа и това условие е изпълнено при първите две лица“, добави той.

„Има вече точка в закона за предизвикване на паника и за некоректно отразяване на събития, в смисъл, че се предизвиква паника и се създава напрежение. Това е въпрос на морал при такива хора и чувството им за отговорност към обществото“, каза още Мутафчийски.

По темата за оповестяването на имената на заразените с коронавирус, той посочи, че е абсолютно и категорично против оповестяването на техните имена. „Има закон за защита на личните данни и в този закон има параграф относно данните, които са свързани със здравословното състояние на човека, пол, религия и сексуална ориентация. Това са особено чувствителни лични данни. Тук мерките и санкциите, предвидени в закона, са още по-строги отколкото за останалите лични данни. Ние се придържани към това и от мен или от Националния кризисен щаб до момента не сте чули и няма да чуете име на пациент с коронавирус“, допълни той.

Източник: Информационна агенция "Фокус"

Снимка: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лица | данни | националния | закон | Това | дарения | физически | направени | Мутафчийски | оповестяването | излекувани

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори