Кръстина Таскова от "ВОЛЯ": Не е моментът за смях

"По-добре да се презастраховаме за коронавируса, отколкото да ни свари неподготвени", заяви зам.-председателят на ПГ "ВОЛЯ - Българските родолюбци" по повод днешното изслушване на двама министри в Парламента.

 19.02.2020 11:53
Кръстина Таскова от "ВОЛЯ": Не е моментът за смях

Не е моментът за смях и съм изненадана от ироничната реакция на по-голямата част от депутатите в залата по време на днешното изслушване на двамата министри – на здравеопазването и на вътрешните работи, относно питането ми какви мерки предприемат за защита на хората от коронавируса. Казах на колегите, че през последните две денонощия те не бяха в Стара Загора, за да усетят страха, който гражданите изпитаха, докато излязат резултатите на украинеца, приет със съмнения за 2019-nCoV“, заяви Кръстина Таскова, зам.-председател на ПГ „ВОЛЯ – Българските родолюбци“.

По нейна инициатива днес двамата министри бяха извикани в Народното събрание, за да представят плановете на ведомствата, както и координацията по между им, във връзка със световната епидемия. Министрите увериха, че предприемат необходимите мерки и спазват препоръките на Световната здравна организация и имат готовност да реагират адекватно ако вирусът влезе в България.

Кръстина Таскова каза още, че е много по-добре страната ни да вземе повече предварителни мерки и да се презастраховаме, отколкото в един момент да се окажем неподготвени и в хуманитарна криза. Тя призова за по-широка официална информационна кампания по темата, за да не се налага хората да се водят по недостоверни източници. В отговор на неин въпрос министър Ананиев съобщи, че България няма да изпраща пробите за коронавирус за потвърждение в европейска лаборатория. По думите му министерството има достатъчен капацитет, за да извършва проверките за евентуална зараза.

Народният представител от ВОЛЯ попита и за нивото на контрол на поставените под домашна карантина. „Не можем да разчитаме на джипитата, които и без това са претоварени, да контролират дали рисковите граждани спазват изискванията и си стоят вкъщи. Не можем да се осланяме само на тяхната добросъвестност. Нашата позиция е, че оттук нататък всички пристигащи със съмнения за коронавируса трябва да са изолирани в здравни заведения. Затова и поставих въпроса дали медицинските специалисти имат адекватна подготовка за поведение и дали разполагат с необходимите предпазни средства.

Министърът ми отговори, че до всеки лекар в България вече е достигнала инструкция и предпазните средства са осигурени. Дано да е така“, заяви Кръстина Таскова.

Депутатите от ВОЛЯ поставиха и така важния въпрос за координацията между двете министерства - дали МВР подава своевременна информация за пристигащи граждани от рискови райони към МЗ и дали проследява тяхното движение и състояние.

„Целта на изслушването беше не да се създаде паника на базата на вече съществуващите страхове у хората, а по-скоро да стимулираме ресорните институции да подават своевременна информация и да бъдат държани отговорни дали предприемат адекватни на световната заплаха мерки“, категорична е Кръстина Таскова.

Управляващите от ГЕРБ казаха, че гарантират здравната сигурност по отношение на коронавируса на всеки български гражданин. „Ние от ВОЛЯ ще продължим да следим действията на съществуващите страхове у хората, а по-скоро да стимулираме ресорните институции да подават своевременна информация и да бъдат държани отговорни дали предприемат адекватни на световната заплаха мерки“, категорична е Кръстина Таскова.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери хората | заяви | Стара Загора | Кръстина | министри | мерки | дали | предприемат | воля | изслушване | Таскова | Кръстина Таскова | коронавируса

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори