Президентът не издаде указ за назначаването на Иван Гешев

Според президента е трябвало да се получи истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор

 07.11.2019 17:12
Президентът не издаде указ за назначаването на Иван Гешев

Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор. Според президента е трябвало да се получи истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор.

В изявлението си държавният глава заяви, че Конституцията не го задължава да мотивира решението си, с което назначава новия главен прокурор или връща предложението на кадровия орган. Според Радев единствената кандидатура на Иван Гешев е лишила процедурата от състезателност, защото „наличието на алтернативи“ е белег за демократична държава.

Румен Радев заяви още, че Иван Гешев е получил „масирана служебна и институционална подкрепа“ заради многото положителни становища, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет. Според него те са в нарушение на закона, защото идват от множество държавни институции, включително и от изпълнителната власт в лицето на МВР, ДАНС и ГДБОП.

"Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество", аргументира се президентът.

 

снимка: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери прокурор | процедурата | Гешев | Румен Радев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори