Бургаският плувец Цанко Цанков постави нов световен рекорд

"Първо ще направя една равносметка и след това ще набележа целите си за следващата година", каза Цанков пред публиката от стотици души. Той добави, че посвещава рекорда на всички хора, които подкрепят плуването, както и на всички деца, защото те са бъдещето на този спорт.

 22.08.2020 23:10
Бургаският плувец Цанко Цанков постави нов световен рекорд

Бургаският плувец Цанко Цанков постави нов световен рекорд в 50-метров басейн. Бургазлията преплува 50,6 км за 12 часа без прекъсване в плувния комплекс "Флора". 

"Първо ще направя една равносметка и след това ще набележа целите си за следващата година", каза Цанков пред публиката от стотици души. Той добави, че посвещава рекорда на всички хора, които подкрепят плуването, както и на всички деца, защото те са бъдещето на този спорт. "Смятам, че те са тези, които имаха най-голяма полза да се докоснат до това постижение и да станат част от него. Нещо, което се случва изключително рядко и е шанс в живота на човек да види това", обясни той. Според Цанков, Бургас е градът с най-добре развита инфраструктура за плуване. "Това е и причината ние да се надяваме да имаме много бъдещи шампиони, именно в плуването", добави той. Цанков посочи, че му е било най-трудно от средата на дистанцията. "Тогава човек започва да работи на предела на своите възможности и отвъд тях.", посочи плувецът. Той добави, че е постигнал много по-добро постижение от това, което е планирал по-рано. 

След като излезе от басейна, бургазлията първо прегърна майка си, а след това кмета Димитър Николов.

"Цанко е нашият герой. Благодаря на малките бъдещи шампиони, както и на ветераните. Чакаме от Цанко следващия рекорд. Бургас влезе в световните медии, днешното събитие е без аналог в плувните спортове", каза кметът. 

На събитието присъства и заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов. 

Предстои да бъде подготвен сертификат, който да удостовери новия световен рекорд. 

Досегашното върхово постижение беше на словенеца Мартин Стрел и е 41 200 метра, поставено през 1998 година в Женева, Швейцария. 

Източник: БНР

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери рекорд | Цанков | световен | добави | постижение | Цанко | плувец

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори